Beetje geven, beetje nemen en dan komt het helemaal goed.
Beetje geven, beetje nemen en dan komt het helemaal goed. Foto: Stella Marijnissen

Lisa en Rinus Dirken-van Gastel vieren diamanten huwelijk

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - Allebei zijn ze 84 lentes jong en al zestig jaar getrouwd. Lisa van Gastel is een echte Ettense en echtgenoot Rinus Dirken komt uit Standdaarbuiten. Hoe die twee elkaar in het verre, autoloze verleden ontmoet hebben? Gewoon de fiets pakken en gaan dansen in Oudenbosch.

Lisa is de vijfde dochter uit een gezin met twaalf meiden en één jongen. Ook bij Rinus thuis was het druk aan tafel met zijn ouders, drie zussen en drie broers. Hij ging naar de ambachtsschool in Roosendaal. 's Morgens om half acht op de fiets om drie kwartier later op school te zijn. Hij werd timmerman. Lisa ging naar de huishoudschool bij de nonnen in Etten. "Ik ben verder nooit het huis uit geweest", vertelt ze. "Altijd thuis gewerkt en in de winkel. Zes dagen in de week en zondagmorgen. Mijn ouders hadden een manufacturenzaak."

Dansen

Je bent jong en dan wil je de deur uit. Rinus had verkering en pakte zijn fiets om te gaan dansen bij Kunstmin in Oudenbosch op zondagavond. De liefde hield echter geen stand. "Zij was verliefd op een ander", vertelt hij. Maar toen was daar Lisa, die ook van dansen hield. Zij zorgde dat ze om zes uur 's avonds op de dansvloer stond, want om tien uur moest ze weer thuis zijn. Rinus vroeg haar ten dans en tenslotte of hij haar thuis mocht brengen. "En toen zijn we aan elkaar blijven hangen", lacht Lisa.

Feest

Beide waren 19 en na vierenhalf jaar verkering werd er getrouwd: op 28 augustus 1959 voor de wet. "Dat was op een vrijdag", weet Lisa zich te herinneren. "Naderhand hebben we koffie gedronken met een gebakje erbij. We mochten nog niet naast elkaar slapen, want we waren nog niet voor de kerk getrouwd. Zo ging dat toen." Op 3 september trok Rinus zijn gehuurde jacket aan en ging met een taxi van Standdaardbuiten naar Etten om zijn Lisa op te halen en haar voor het altaar van de Lambertuskerk te leiden. Naderhand was het groot feest bij de familie Van Gastel.

Verkopen

Lisa: "We hebben anderhalf jaar bij ons thuis ingewoond want we hadden een groot huis. Daar is onze oudste dochter geboren. Maar daarna kregen we ons eigen huis in de Rodenbachstraat." Rinus had het naar zijn zin in zijn werk als timmerman, maar trad later in dienst bij zijn schoonvader. Verkopen in de winkel en de boer op met een koffer met monsters om vervolgens de orders van boer en boerin te noteren en die in het weekend af te leveren.

Winkel

Het paar heeft ook zelf een herenmodezaak gehad. "We wilden voor onszelf beginnen", vertelt Lisa, "in het nieuwe winkelcentrum en tijdens de bouw zaten we tijdelijk in een barak. We hebben de winkel vijftien jaar gehad. Dirken-van Gastel heette die." Rinus begon vervolgens zijn eigen bedrijfje en ging terug naar zijn 'roots': klussen en bouwen. Lisa kon de mode niet loslaten en werkte ruim zes jaar bij haar zus in de damesmodezaak.

Vrijwilliger

Toen was het tijd voor pensioen, maar stilzitten kon Rinus niet. "Ik ben tien jaar lid geweest van de reiscommissie voor de KBO Etten en heb reizen georganiseerd." Voor menigeen zal hij ook een bekend gezicht geweest zijn als vrijwilliger bij de fietsenstalling die voorheen bij de oude Hema was gevestigd. "Bij het tunneltje onder de oude rijksweg door." Toen vond hij het genoeg. "Ik wil rust, ik blijf thuis", zei hij.

Kaarten

Lisa is een fanatiek kaarter. Jokeren. Twee middagen in de week is ze te vinden in wijkgebouw De Linde. "Ik kom om half vier thuis, dan ligt het groene kaartkleed klaar op tafel en dan gaan we samen verder. Tot half zes." En hoe zit dat met een gelukkig huwelijk? "Nemen en geven en elkaar vrijlaten", is Lisa's stellige advies.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief