Romy van Dongen met op de achtergrond haar ouders.
Romy van Dongen met op de achtergrond haar ouders. Archieffoto: Stella Marijnissen

24-uurs marathon voor zieke Romy van Dongen

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Romy van Dongen (21) uit Etten-Leur vecht al tien jaar tegen de ziekte van Lyme en is hiervoor in 2018 in Mexico behandeld met behulp van stamceltherapie. Ze heeft het eerste deel van haar behandeling er inmiddels opzitten, maar moet voor volledig herstel terug voor een vervolgbehandeling. Omdat deze behandeling niet wordt vergoed, vecht sportschool Dojo Saiha uit Breda 24 uur letterlijk en figuurlijk om geld voor haar in te zamelen.

Op 20 en 21 september organiseert Dojo Saiha een 24-uurs marathon waarbij de deelnemers de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met verschillende Japanse vechtsporten. De volledige opbrengst wordt aan Stichting Hope for Romy gedoneerd. Deze stichting is opgericht door de ouders van Romy van Dongen.

Doel

Doel van de stichting is het verzamelen van voldoende geld om de behandeling in het buitenland en alle bijkomende kosten voor Romy te kunnen betalen. "De stichting is opgericht, als eerste voor onze dochter. Inmiddels is Romy al behandeld in een privékliniek in Mexico. Dit heeft plaats gevonden in 2018. Nu we weer thuis zijn, gaat het herstel gewoon door. Er staat minimaal zes maanden tot een jaar voor, voordat het lichaam zich zelf kan herstellen op eigen kracht. Tot die tijd doen de stamcellen het voor haar en deze zijn nu vooral nog hard aan het werk om alle schade in haar lichaam te herstellen. Maar de stichting zet zich nu ook verder in om ook andere jonge Lyme patiënten die zich in dezelfde situatie bevinden als Romy financieel te helpen en te ondersteunen", zo is te lezen op de website van Hope For Romy.

Vooruit

Romy was twaalf jaar toen ze de ziekte van Lyme kreeg. "Het is een slopende en onzichtbare ziekte. Romy heeft een ontzettend grote wilskracht en is een vrolijke meid. Zij staat positief in het leven en dat straalt ze ook uit. Dat is ook de boodschap van Romy, welke ze wil uitdragen in de wereld. Ze hoopt hiermee anderen te inspireren."

De eerste behandeling die Romy moest ondergaan bestond samen met de stamceltherapie uit een flinke ontgifting van het lichaam, het doden van de Borrelia bacterie, overige bacteriën, schimmels en parasieten. Daarnaast kreeg ze dagelijks vitamine infusen, werd ze wekelijks gemasseerd, bezocht ze een fysiotherapeute en osteopaat voor oefeningen om haar lichaam aan te sterken. Haar omgeving ziet dat Romy al flinke stappen vooruit is gegaan en dat ze zonder haar medicijnen kan die ze jaren slikte.

Donaties

Betrokkene Freek Sins vertelt dat Romy's vader gewaardeerd lid is van de sportschool. "Jaarlijks houden wij een 24-uurs marathon voor KiKa. Maar voor de marathon van dit jaar, kwam iemand op het idee om het deze keer voor Romy te doen. Dat vonden wij allemaal natuurlijk een heel goed idee. Wij geven iedereen die ook maar wenst te komen de mogelijkheid om voor een donatie mee te komen doen. Ook als je nog nooit een budo sport gedaan hebt. Daarnaast zijn alle donaties meer dan welkom. Zowel groot als klein." De sportschool hoopt om tussen de 8.000 en 10.000 euro op te halen voor Romy.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief