Foto: Monique Jansen

Opgelopen achterstand in huisvesten statushouders achtervolgt gemeente Etten-Leur nog steeds

ETTEN-LEUR - Ondanks het feit dat de gemeente Etten-Leur in de eerste helft van 2019 meer statushouders heeft gehuisvest dan in het plan van aanpak staat, voldoet de gemeente nog niet aan de voorwaarden die afgesproken zijn. Dat heeft de Provincie Noord-Brabant als toezichthouder laten weten.


In de jaren 2016 en 2017 liep de gemeente Etten-Leur buiten haar schuld om een achterstand in de huisvesting van statushouders op. Omdat in 2018 de achterstand verder opliep is in dat najaar in overleg met de Provincie Noord-Brabant een plan van aanpak gemaakt om deze achterstand voor 1 januari 2020 in te lopen. Het plan bestaat er uit dat naast de reguliere taakstelling elk half jaar acht personen extra worden gehuisvest.

Toezichtsoordeel

In de eerste helft van 2019 bedroeg de reguliere taakstelling 15 personen. Inclusief de volgens het plan van aanpak te huisvesten 8 extra personen, bedroeg de totale taakstelling dus 23 personen. In nauwe samenwerking met woningcorporatie Alwel zijn in totaal zelfs 25 personen gehuisvest.

Niettemin, zolang er een achterstand in het aantal huisvestingen bestaat kan de provincie volgens haar richtlijnen niet anders dan concluderen dat de gemeente niet voldoet aan haar taakstelling. Dit is dan ook het toezichtsoordeel dat zij heeft gegeven. De toezichtsbevindingen geven de provincie ruimte om haar houding ten opzichte van de geleverde inspanningen van de gemeente weer te geven. Hierbij geeft zij aan dat zij de ruime realisatie van de afspraak in het plan van aanpak waardeert. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief