Afbeelding
Foto: Stella Marijnissen

Vredesvuur gaat langs geloofsgemeenschappen

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR – De activiteiten rondom 75 jaar Bevrijding van Etten-Leur gaan zaterdag 26 oktober verder. Dat gebeurt met een rondgang van het vredesvuur langs verschillende geloofsgemeenschappen.

Het programma op 26 oktober is dagvullend. Een groep wielrenners, geregeld door het bestuur van de Servais Knaven Classic, haalt het Vredevuur op in Eindhoven, afkomstig uit de Franse stad Bayeux (Normandië). De wielrenners dragen het vuur bij het monument aan de Vloeiweide over aan de lopers van Roadrunners/Achilles. Zij lopen met het vuur de gemeente binnen en overhandigen het rond 13.00 uur op het Raadhuisplein aan de burgemeester.

Tentoonstellingen

Zij neemt het vervolgens mee in haar tocht, in een voertuig van de Timberwolves, door de gemeente, waar zij twee tentoonstellingen opent, beide volledig in het teken van 75 jaar Bevrijding: bij Jan uten Houte op het Burchtplein en van het Nederlands Drukkerij Museum.

Als afsluiting lopen de Veteranen het Vredesvuur, samen met leden van verschillende wandelclubs, dwars door de gemeente naar de Kloostergaard waar het Vredesvuur om 17.00 uur wordt overgedragen aan het parochiebestuur van de H. Maria Parochie. Inwoners die willen aansluiten bij de 8-km loop die bij de Vloeiweide start (11.15 uur) of bij de wandeltocht van het museum naar de Kloostergaard (16.00 uur) zijn van harte welkom.

Oecumenische dienst

Daarna vinden er tot 5 mei 2020 nog verschillende activiteiten plaats in Etten-Leur. Zo staat er woensdag 30 oktober een oecumenische dienst op het programma in de Lambertuskerk. Na afloop gaat een fakkeltocht naar de kapel op de Markt. Op 23 november vindt 's avonds in de Nieuwe Nobelaer het bevrijdingsconcert door het orkest van de Luchtmachtkapel plaats. Voor dit optreden is grote belangstelling. Er zijn nog maar een paar toegangskaarten beschikbaar.

Uiteraard verzorgt de Oranjestichting de festiviteiten op Koningsdag 2020, zoals de aubade bij het stadhuis, en de ceremonie rondom de Dodenherdenking op 4 mei. Op 5 mei sluit de periode van "75 jaar Bevrijding" af met een bevrijdingsmaaltijd en een bevrijdingsfestival.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief