Afbeelding
Foto: de Bode

Bevrijdingsvuur uit Normandië bereikt zaterdag Etten-Leur

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Op zaterdag 26 oktober zal het Bevrijdingsvuur, aangestoken in Normandië, aankomen in Etten-Leur. Rond de klok van 12:30 zal burgemeester de Vries het vuur officieel de gemeente binnen brengen en een flambouw aansteken op De Markt in Etten-Leur. De vlam heeft dan al een hele reis achter de rug.  

De Oranjestichting haalt die ochtend, met hulp van het bestuur van de Servais Knaven Classic, het Bevrijdingsvuur op in Eindhoven. Deze wielrenners brengen samen met bevriende fietsers het vuur naar De Vloeiweide. Daar zullen zij het overdragen aan hardlopers van de Road Runners Etten-Leur en andere clubs. Deze hardlopers brengen de vlam vervolgens het centrum van Etten-Leur binnen. De hardlopers worden begeleid door een colonne historische militaire voertuigen.

De dag wordt, na een tocht langs verschillende tentoonstellingen, afgesloten met een wandeltocht. Om 16:00 vertrekken wandelaars onder aanvoering van veteranen voor een tocht langs enkele gedenkplekken in Etten-Leur. Daar zullen zij kort stil staan bij de slachtoffers van de oorlog. Uiteindelijk brengen de wandelaars het vuur naar de Zusters Franciscanessen. Daar zal de vlam de eerste dagen logeren.   

Vreugde en verdriet

Tot 5 mei zal het Bevrijdingsvuur branden in Etten-Leur. Het zal de komende maanden van plek naar plek gaan. Verschillende clubs, verenigingen en instellingen hebben al aangegeven dat ze het vuur graag een paar dagen 'te logeren' willen hebben. Met het binnenbrengen van het licht hoopt de Oranjestichting dat het bij de ontvangers zal leiden tot gesprek en bezinning. Zodat velen de komende maanden stil staan bij de vreugde en het verdriet die de bevrijding met zich meebracht. 

Op 30 oktober, de dag waarop Etten-Leur 75 jaar geleden werd bevrijd, zal het vuur door de beide Etten-Leurse gildes worden meegebracht naar een Vredeswake. In de Lambertuskerk zullen de verzamelde geloofsgemeenschappen van Etten-Leur, gezamenlijk invulling geven aan het thema 'samen vieren we de vrijheid'. Het vuur wordt daarna ook in de kapel op de Markt geplaatst. 

Het binnenhalen van het Bevrijdingsvuur is een traditie die al sinds 1946 in Eindhoven plaatsvindt. Jaarlijks halen fietsers van Stichting 18 September in een echte estafettetocht het vuur vanuit Bayeux, de hoofdstad van Normandië. Dit jaar willen zij het vuur over heel Brabant verspreiden. Etten-Leur sluit zich daarbij graag aan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief