Na zestig jaar huwelijk is het echtpaar Martens-Monden elkaar nog lang niet moe. FOTO FRANS VAN DER BOM
Na zestig jaar huwelijk is het echtpaar Martens-Monden elkaar nog lang niet moe. FOTO FRANS VAN DER BOM Foto: Frans van der Bom

Harrie en Jo vieren diamanten bruiloft

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Zestig jaar geleden, op 14 januari 1958, gaven Harrie Martens en Jo Monden in de toen pas ingewijde Heilig Hartkerk aan de Kerkwerve in Etten-Leur elkaar het ja-woord. Evenals de vorige trouwjubilea gaan ze ook dit jubileum weer feestelijk vieren met familie, vrienden en buren.

DOOR FRANS VAN DER BOM

Harrie kwam van een groot boerengezin uit de Kapelstraat in Rijsbergen en Jo werd geboren in een boerengezin dat aan de Grauwe Polder in Etten-Leur woonde. In 2017 zijn ze beiden 85 jaar geworden. Voordat ze in het echt verkering kregen, kenden ze elkaar al geruime tijd. Een oudere broer van Jo had verkering met een zus van Harrie. Dit stel is met elkaar getrouwd. Er is dus een echtpaar Martens- Monden en een echtpaar Monden-Martens in dezelfde familie.

Dansen

Voordat Harrie en Jo op 14 januari 1958 met elkaar trouwden, hadden ze al vijf jaar verkering. In de jaren vijftig waren de uitgaansmogelijkheden heel anders dan momenteel het geval is. De uitgelezen momenten om verkering op te doen, waren de kermissen. Tijdens de Ettense kermis in 1953 ging Harrie met vrienden het café van Kerstens op de Markt om te gaan dansen in. Jo was daar met haar zus. Het café van Kerstens was in die tijd vooral de ontmoetingsplaats voor boerenlui. Nadat Harrie met de vraag 'Gade mee dansen?' Jo de dansvloer op had gekregen en daarna nog een paar ritjes in een bootje van de schommels gemaakt had, bracht hij haar voor de eerste keer naar huis aan de Grauwe Polder. Vanaf dat moment hadden ze officieel verkering.

Uitzet

De verkeringstijd was in die tijd vooral een tijd om de uitzet bij elkaar te sparen. Harrie werkte thuis op de boerderij van zijn vader. Op een gegeven moment had de vader van Harrie gehoord dat er aan de Bankenstraat in Etten een mooie boerenkar te koop stond. Samen met Harrie ging hij er op af om die te kopen. Het bleef niet bij die boerenkar; de hele boerderij aan de Bankenstraat 23 stond te koop. Vader Martens kocht het boerderijtje met wat hectaren grond en Harrie en Jo konden in het huwelijksbootje stappen.

Geboerd

Tot voor twee jaar hebben Harrie en Jo met veel plezier aan de Bankenstraat geboerd. Ze kregen er acht kinderen, waarvan er nog zeven in leven zijn. Inmiddels hebben ze ook achttien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. "We zijn zo rijk. Alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn gezond."

Overdoen

Na zestig jaar huwelijk is het echtpaar Martens-Monden elkaar nog lang niet moe. "We zijn altijd gelukkig geweest met elkaar. En dat komt omdat we altijd lief en leed met elkaar gedeeld hebben, dat heeft ons gelukkig en tevreden gemaakt."[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief