Afbeelding

Etten-Leur krijgt twee ton subsidie voor duurzame straatverlichting

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur heeft een Europese subsidie van ruim 200.000 euro binnengehaald om de openbare verlichting in het buitengebied duurzamer te maken. Het bedrag maakt een driejarig Europees onderzoek mogelijk naar openbare verlichting en CO2-reductie.

Door de inzet van LED-verlichting, door lichtmasten te voorzien van sensoren en dimmers, en door vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar af te stemmen, gaat Etten-Leur proberen om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Dat gebeurt in samenwerking met organisaties en gemeenten in België, Frankrijk en Engeland.

Inwoners

De gemeente wil de inwoners van Etten-Leur graag betrekken bij dit Europese onderzoek. Het is belangrijk om te weten hoe zij de nieuwe verlichting beleven en waar zij eventueel bijsturing nodig vinden. In totaal staan er in Etten-Leur ongeveer 13.000 lichtmasten; zevenhonderd daarvan staan in de buitengebieden. In principe worden wegen die momenteel niet verlicht zijn, ook in de toekomst niet verlicht. Wel zijn er plekken waar de bestaande verlichting wordt verplaatst.

Armaturen

Het project start dit voorjaar en is in mei 2021 voltooid. Naar verwachting is dan de totale verlichting in het buitengebied vervangen door duurzame armaturen; ook die lichtmasten die niet onderdeel zijn van het onderzoek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief