Afbeelding

Voor burgemeester Miranda de Vries tellen alle inwoners mee

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - We weten al wel wat dingen over de nieuwe burgemeester van Etten-Leur, Miranda de Vries, maar nog lang niet alles. Maandagavond voegde ze er zelf een nieuw element aan toe door te verklappen dat Pippi Langkous haar jeugdidool was. Ze vertrouwde dat de aanwezigen toe op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Etten-Leur.


DOOR PETER HOUTEPEN

Voor het eerst sinds 2012 vond deze receptie weer op het Stadskantoor plaats. De afgelopen vijf jaar zocht de gemeente steeds de samenwerking met Nieuwe Nobelaer met een nieuwjaarsbijeenkomst op 1 januari in het cultuurcentrum.

Carnaval

De verwijzing naar Pippi Langkous kwam ter sprake in de nieuwjaarstoespraak die Miranda de Vries hield tegenover de vele belangstellenden voor de receptie. Ze sneed daarin het thema carnaval aan. "U denkt vast: wat doet een nieuwe burgemeester van boven de rivieren met carnaval?", sprak ze. Om er meteen aan toe te voegen dat nog deze week afspraken in haar agenda staan met de carnavalsverenigingen de Stijloren en Leurse Leut. "In veel situaties, en ook in deze, hanteer ik het motto van mijn jeugdidool: 'ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'. Ik heb er veel zin in om carnaval als burgemeester mee te maken en Etten-Leur op die manier te leren kennen."

Explosief

De burgemeester, haar man Piet en de zonen Thomas en Stefan wonen nog in de oude standplaats van De Vries als burgemeester, Geldermalsen. Deze zomer hopen ze naar Etten-Leur te verhuizen. Veiligheidsambtenaren, politie en brandweer hadden haar voorafgaand aan de viering van Oud en Nieuw toegefluisterd dat ze best in Geldermalsen kon blijven slapen omdat de jaarwisseling in Etten-Leur over het algemeen redelijk rustig verloopt.

Dat was dit keer even anders. "Het nieuwe jaar is in Etten-Leur op z'n zachtst gezegd explosief en stormachtig begonnen", aldus De Vries in haar toespraak, verwijzend naar het vuurwerkincident in de nieuwjaarsnacht aan de Vinkenbroek in wijk De Keen en de westerstorm die op woensdag 3 januari ook de nodige schade aanrichtte in Etten-Leur. "Laten we hier geen gewoonte van maken en vanaf volgend jaar het gewone beeld weer invoeren. Wel met mijn belofte erbij dat Piet en ik met onze kinderen hier dan natuurlijk wel wonen en dus slapen."

Open

In haar speech ging de burgemeester ook nog eens in op de drie ambities die ze tijdens haar installatiespeech op 20 december al formuleerde. Die ambities zijn: Etten-Leur doet het gewoon samen, eerlijk en innovatief. Verder vertelde De Vries er als burgemeester voor iedereen te willen zijn. "In Etten-Leur tellen alle 43.559 inwoners mee. Hoe groot de verschillen soms ook zijn, we zijn allemaal mensen met een eigen achtergrond en een eigen verhaal. Met onze eigen angsten, onzekerheden en idealen. Ik wens ons allemaal toe dat we open blijven staan voor andere ideeën, elkaars verschillen respecteren en met elkaar in gesprek blijven. Verenigingen, instellingen, ondernemers, onderwijs, inwoners en gemeente: samen maken we Etten-Leur."

Ramses

Hierna werd een gezamenlijke toost uitgebracht op 2018 met het uitspreken van de woorden zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. "En doe dit zoals Ramses Shaffy mij in mijn eerste levensjaar al meegaf: samen. In Etten-Leur, dorps met stadse allure, actief, dynamisch, economisch sterk en open voor innovatie. Dat wist u hier aanwezig natuurlijk allang, maar ik moest het nog ontdekken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief