Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

Theo Lambregts en Jo van Meer weten al zestig jaar alles van elkaar

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Deze week zijn er in Etten-Leur maar liefst drie diamanten bruiloften. Burgemeester Miranda de Vries heeft het er maar druk mee, maar voor haar is het een bewijs dat het in Etten-Leur goed toeven is. 9 januari was in 1958 de trouwdag van Theo Lambregts, die van Etten kwam, en Jo van Meer, die van de Leur kwam. Beiden kijken met tevredenheid terug op zestig prachtige en gelukkige jaren.

DOOR FRANS VAN DER BOM

Theo (85) en Jo (82) praten vol warmte over elkaar en over hun kinderen en kleinkinderen, en over de talloze mooie momenten die ze hebben gehad. Hoogtepunten vinden ze allebei de geboorte van hun beide zonen Willy en Bert en die van hun vijf kleinkinderen: twee meisjes en drie jongens.

Vrijersvoeten

Het begon allemaal op een dansavond in de zaal van het voormalige café Crescendo van Rinus Klep aan de Roosendaalseweg. Veel oudere Etten-Leurenaren hebben zich daar voor de eerste maal op vrijersvoeten begeven, Zo ook Jo, die van het Bokkestraatje kwam, en Theo die aan de Hoge Donk woonde. Drie jaar hadden ze verkering voordat ze voor de wet op het gemeentehuis trouwden en voor de kerk in de Petruskerk.

Vrijwilligerswerk

Theo werkte bij Isover en ze vestigden zich in een huis aan de Roosendaalseweg tegenover de fabriek. Jo werd huisvrouw en ontfermde zich de eerste tien jaar van hun huwelijk over haar zieke schoonvader. Tegenwoordig noemen ze dat mantelzorg. Naast zijn werk bij Isover deed Theo veel vrijwilligerswerk. Zo was hij zeventien jaar lid van de vrijwillige brandweer en ruim 22 jaar actief bij de plaatselijke EHBO en het Rode kruis.

Rolpatroon

Volgens Jo en Theo is het vooral van belang dat je weet (vooral) te geven en ook (een beetje) te nemen. Jo omschrijft het rolpatroon in hun huwelijk als volgt: "De man is het hoofd van het gezin en de vrouw de nek, want daar draait uiteindelijk alles om. Wij hadden allebei de broek aan en maakten nooit ruzie. We wisten ook altijd alles van elkaar." Volgens beide zonen Willy en Bert hebben ze altijd hele gemakkelijke en lieve ouders gehad, waarvan ze zich niet kunnen herinneren dat ze ooit kwaad zijn geweest.

Hobby's

Theo heeft tot voor drie jaar erg genoten van het tuinieren in zijn volkstuin in Prinsenbeek, maar de grootste hobby van het diamanten paar was toch wel fietsen. Vooral de fietsvakanties in Zeeland en op de Veluwe hebben onvergetelijke indrukken achter gelaten. Ook hebben ze met de bus haast alle Europese landen bezocht.

Zwemmen

Tot hun verdriet hebben ze in 2016 en 2017 wat nare fysieke tegenslagen gekregen, zodat ze het fietsen op moesten geven. Jo gaat echter nog steeds tweemaal in de week zwemmen en vult haar vrije tijd verder met puzzelen en handwerken. Gezond leven en veel in de buitenlucht zijn hebben ongetwijfeld veel bijgedragen aan de voorbije zestig mooie jaren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief