Cor en Jos gaan nog steeds dansend het leven door. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Cor en Jos gaan nog steeds dansend het leven door. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Liefde op de dansvloer leidt tot lang huwelijk

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Liefst drie diamanten huwelijksparen heeft burgemeester Miranda de Vries deze week in Etten-Leur bezocht. Zo ook het echtpaar Van Steen-Van Sprundel in Etten-Leur. 

Jos van Steen is 88 jaar en zijn wederhelft Cor 85. Hij is afkomstig van de Haansberg en zij van de Brakkenstraat. In die tijd, 67 jaar geleden, was er weinig tijd en geld om uit te gaan. "Je mocht niets en de enige gelegenheden om uit te gaan waren de kermissen in de omgeving", zegt Jos. Hij nam de kans waar en ging dansen in Rijsbergen. Zijn oog viel op de 18-jarige Cor en hij aarzelde niet om haar de dansvloer op te vragen.

Geaccepteerd

"Het was voor mij liefde op het eerste gezicht", vertelt hij, "maar voor het walsen had ik wel een speciale, andere partner." Cor stond niet meteen in vuur en vlam, maar Jos mocht haar wel naar huis brengen. Dat wil zeggen: tot aan het begin van de straat. "Want hij mocht niet gezien worden", zegt ze. Eerst een beetje in het geniep afspreken, maar na een paar weken mocht de aanbidder wat verder de straat in komen. Tot aan het moment dat hij officieel voorgesteld werd. "En hij werd geaccepteerd", lacht Cor.

Getrouwd

Jos werkte bij Tomado en ging na het werk naar het huis van zijn vriendinnetje. Daar konden ze wel een paar helpende handen gebruiken want vader was langdurig ziek en er moest gezorgd worden voor wat vee en tuinbouw, de zomervruchten. Jos: "Ik was er veel. Ik kwam op de fiets, maar kon niet blijven slapen. Dat mocht toen niet." Er werd getrouwd. Zij droeg een zelfgemaakte lila japon en hij was chique in het pak. Een paar maanden woonde het stel in bij de ouders van Cor totdat zij een huis kregen aan de Rode Poort.

Huisvrouw

Jos ging na het faillissement van Tomado bij de snoepjesfabriek van Van Melle in Breda werken. Cor haalde haar diploma's voor coupeuse en naaide de kleding voor hun dochter en twee zoons. "Ik ben altijd huisvrouw geweest en met de kinderen, mijn huishouden, en wat hulp bij de ouders, had ik het druk genoeg." Inmiddels, zestig jaar na hun huwelijk, zijn er vijf kleinkinderen en een achterkleinkind.

Weggelokt

Om de drukte en opwinding voor vader en moeder een beetje te spreiden, besloten dochter Carien en de zonen Gerard en Corné het cadeau ter ere van het huwelijk van hun ouders wat eerder te geven. Op 29 december werd het stel vanuit hun huis weggelokt onder het mom van 'ergens een bakske koffie doen'. Tussentijds kwam de bezorgdienst een nieuwe salontafel in de woning brengen en werd de oude snel weggemoffeld. Gerard: "Onze ouders kwamen terug en hadden het eerste half uur gewoon nergens erg in. Wel vonden ze de bloemen mooi die Carien op de nieuwe salontafel had gezet."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief