Arno van Sabben voor de muur van het aan te brengen mozaïek kunstwerk. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Arno van Sabben voor de muur van het aan te brengen mozaïek kunstwerk. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Afwerken mozaïek nieuw zwembad lijkt dure grap

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Sinds begin 2016 is er al werk gemaakt door erfgoedvereniging Heemschut om het tegelmozaïek in zwembad De Banakker, dat gemaakt is door kunstenaar Jan van den Brink, te behouden. De meest logische plaats daarvoor leek herplaatsing in het nieuwe zwembad en aldus geschiedt. In de wand van het zwembad bij de toekomstige glijbaan zal het kunstwerk in alle glorie hersteld worden. De kosten voor de gemeenschap: bijna 32.000 euro, waarvan 12.375 euro voor mozaïekman Arno van Sabben. Het verschil is voor de aannemer. Dat lijkt héél veel geld voor wat meerwerk.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Arno van Sabben (47) uit Oud-Beijerland heeft dertig jaar ervaring, werkt sinds 1997 zelfstandig, en richt zich de laatste jaren uitsluitend op het verplaatsen van kunstwerken en mozaïeken. Dit gebeurt met speciaal door hem ontwikkelde hand cirkelzagen. Hij is bekend van onder andere werkzaamheden in het Rijksmuseum en de verplaatsing van het tegeltableau van Peter Alma naar het Amstelstation.

Heemschut

Van Sabben werd begin februari 2016 telefonisch benaderd door Gerard van den Berg van erfgoedvereniging Heemschut. Deze uit vrijwilligers bestaande vereniging zet zich al meer dan honderd jaar in voor het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Op het telefoongesprek volgde een kijkje bij het zwembad en een offerte ten bedrage van 12.375 euro exclusief btw, op 19 februari verstuurd aan diezelfde Heemschut.

Touwtrekken

Een getouwtrek tussen het college van burgemeester en wethouders, dat geen geld ter beschikking wilde stellen omdat het risico van verplaatsen volgens hen te groot zou zijn en de kosten te hoog, en gemeenteraadsleden die wel achter het plan stonden, begon. Uiteindelijk werd in de zomer van 2017 een motie van fractie De Regt, die de bezwaren wist te weerleggen om zo het mozaïek alsnog te behouden, met een grote meerderheid in de gemeenteraad aangenomen. De kosten waren bekend en het bedrijf gaf garantie voor de verplaatsing van het uit opaak glas bestaande tegelmozaïek. Wel zou nog enig meerwerk noodzakelijk zijn bij het afwerken van de muren rondom het kunstwerk in het nieuwe zwembad.

Verhogen

Van Sabben werd verzocht zijn offerte opnieuw in te dienen, maar nu bij de aannemer Pellikaan. Dat gebeurde in september 2017. Zelfde offerte, zelfde bedrag. "Op 4 december kreeg ik de vraag om mijn offerte te verhogen", vertelt Van Sabben. "Er waren veranderde omstandigheden, dat was aanleiding om de kosten te verhogen en men gaf mij aan op welke posten. Het totaalbedrag: 14.850 euro. Mijn verdienste bleef 12.375 euro." Van Sabben voldeed aan het verzoek, maar voelde zich er niet prettig bij.

Vraagtekens

"Ik heb eraan meegewerkt, maar zette er vraagtekens bij. Het druist in tegen mijn principes. Vooral toen ik hoorde dat de uiteindelijke rekening, die door de aannemer bij de gemeente gepresenteerd gaat worden, bijna 32.000 euro is. Dat geld komt niet bij mij terecht en staat naar mijn mening in geen enkele verhouding tot de meerkosten. Bij de verwijdering moest een stofwand geplaatst worden, dat zijn een paar latten en wat plastic. De steigers moeten wat hoger in het nieuwe zwembad, dat klopt, maar die kosten neem ik voor mijn rekening en ik verhoog mijn offerte niet. De muren moeten door de aannemer speciaal behandeld worden met een dikkere stuclaag om het kunstwerk daarin te laten verzinken, dat klopt ook."Het werk beslaat een totale oppervlakte van 24 m2, het mozaïek zelf 5 m2. "Laat dat bij elkaar nu eens ruim gerekend 4.000 euro kosten. Samen met mijn rekening is dat nog lang geen 32.000. Ik vind het bizar."

Strijkstok

De gemeente trad na het raadsbesluit in onderhandeling met hoofdaannemer Pellikaan en zijn onderaannemer. Daar rolde uiteindelijk het genoemde bedrag uit. Clasien de Regt van fractie De Regt reageert: "Toen we dat bedrag hoorden, krabde iedereen zich eens achter de oren en bedacht dat we dan wel een gouden wandje kregen. Wethouder Jan van Hal is op basis van de offerte van 12.375 euro in onderhandeling getreden. Hij zou zijn voorstel nog terugbrengen in de raad, maar dat is niet gebeurd. Er is in dit geval gewoon niet goed onderhandeld door de gemeente. Daar moet bij gezegd worden dat de behandelende ambtenaar niet op de hoogte was van de offerte van Arno van Sabben. Als een kunstenaar een dergelijke offerte indient en het uiteindelijke bedrag meer dan het dubbele is, blijft er wel heel veel aan de strijkstok hangen."

Glijbaantoren

Het mozaïek komt in het nieuwe zwembad in de glijbaantoren. Vanuit het zwembad dus niet zo goed te zien. "Maar", zegt projectleider Bart Koenen van aannemer Pellikaan,"dat is in overleg gegaan met de architect en de gemeente. Het gebouw is vrij transparant, er zijn dus veel ramen." Het mozaïek wordt verdeeld over twee zijwanden en een kopwand. Op de totale oppervlakte van 14,5 x 2,5 meter blijven de verhoudingen zo ongeveer zoals ze geweest zijn. Voor commentaar over het meerwerk en de daarmee gepaard gaande kosten verwijst hij naar de opdrachtgever, in dit geval de gemeente.

Gebonden

Wethouder Jan van Hal zegt desgevraagd ook niet blij te zijn met de kosten voor het aanbrengen van het mozaïek. "Wij als college vonden het ook erg duur, maar wij hebben de opdracht gekregen van de raad om dit uit te voeren. We zijn gebonden aan de hoofdaannemer, kunnen geen vrije aanbesteding doen dus zijn genoodzaakt geweest met hem in onderhandeling te treden over de kosten en de uitvoering. Daar kwam dit bedrag uit." Het hele project startte op 6 januari. De oplevering is op 26 januari.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief