16 Dollars is een van de optredende bands. FOTO JEFFREY RUESINK
16 Dollars is een van de optredende bands. FOTO JEFFREY RUESINK Foto: Jeffrey Ruesink

Headbangen voor de Twanfoundation

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Op zaterdag 17 februari organiseert Edwin van den Ouweland in samenwerking met Popel in de kleine zaal van Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur de tweede editie van het benefietfestival Metal Up For A-T. Tijdens deze avond wordt geprobeerd om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Twanfoundation.

Initiatiefnemer Edwin van den Ouweland heeft drie bands bereid gevonden om belangeloos voor dit goede doel een optreden te komen verzorgen.

Mix

Het gaat om 16 Dollars, die optreden als tribute band van de uit Denemarken afkomstige groep Volbeat. Verder komt de Eindhoven afkomstige formatie Dirty Denims naar Etten-Leur, die een een mix brengen van hardrock, rock 'n roll, powerpop, een vleugje punkrock. De band speelde onder andere al op Lowlands, Bospop en de Zwarte Cross en in het voorprogramma van Slash, Golden Earring, Extreme en Cheap Trick. Last but not least geeft Up The Irons een optreden, de groep die beschouwd wordt als de grootste Iron Maiden tribute band van Nederland.

Kinderziekte

De stichting Twanfoundation doneert geld aan artsen die onderzoek doen naar de zeldzame en slopende kinderziekte Ataxia Telangiectasia, afgekort A-T. Veelal komen deze kinderen vaak op jong volwassen leeftijd te overlijden en geld voor onderzoek naar de deze ziekte is hard nodig.

Twan

Aanleiding voor de oprichting van de Twan Foundation is Twan, het zoontje van Rutger Baas en Rianne Kranendonk. Beide zijn ook de oprichters van de foundation, die gevestigd is in Veenendaal. Hun zoon werd geboren in september 2010. Hij zit op een school in Arnhem voor kinderen met een lichamelijke beperking. Hier krijgt hij ook therapie, die erop gericht is om de functies in stand te houden die er nu zijn. Onder toezicht van een revalidatiearts krijgt Twan fysiotherapie, logopedie en ergotherapie.

Antibiotica

Het zevenjarige jochie heeft momenteel een kinderrollator en een een rolstoel voor de langere afstanden. Zelf lopen is moeilijk omdat Twan moeite heeft om overeind te blijven en om recht te lopen. Dagelijks krijgt hij een lage dosering antibiotica om te voorkomen dat hij ziek wordt.
Voordat bij hem de diagnose A-T gesteld werd, was hij heel vaak ziek. Door de antibiotica is dat minder het geval. Twee keer per jaar gaat Twan naar een speciale 'poli-dag' in het St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Hier is een dokter werkzaam die zich gespecialiseerd heeft in deze zeldzame ziekte.

Kaarten voor het benefietconcert in Nieuwe Nobelaer zijn te koop via de Facebookpagina Metal Up For A-T of zaterdag aan de zaal. De eerste band treedt omstreeks 19.45 uur op.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief