Afbeelding

Gevelbord Moeierboomspelddragers onthuld bij café De Klomp

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Sinds 2015 kent Etten-Leur een bijzondere onderscheiding, die jaarlijks op 21 juni onder de monumentale Moeierboom uitgereikt wordt aan mensen die iets bijzonders de gemeente betekend hebben. Vrijdag werd aan de gevel van café De Klomp een bord onthuld met daarop de namen van de dragers van de zilveren en gouden Moeierboomspeld tot nu toe.

De zilveren Moeierboomspeld is een onderscheiding die voor het eerst in 2015 uitgereikt werd aan Lauran Mol. Het idee hiervoor was afkomstig van waard Jac van Dongen van De Klomp. Toen Lauran Mol in 2015 met pensioen ging bij de Etten-Leurse Bode, vond Van Dongen dat dit niet zomaar ongemerkt voorbij mocht gaan. Vanwege de verbinding die Mol met de Etten-Leurse ondernemers had, vond de kastelein het een sociale plicht om dit op een bijzondere manier te gedenken.

Structureel
Lauran Mol vond het zelf teveel eer om alleen de zilveren Moeierboomspeld te mogen dragen. Als een van de motoren achter de Stichting Etten-Leur Promotie (STEP) nam hij contact op met Jac van Dongen met het idee om meer structurele inhoud aan de Moeierboomspeld te geven. Ieder jaar op 21 juni, het begin van de zomer, wordt onder de Moeierboom aan de genomineerden deze plaatselijke onderscheiding uitgereikt

Procedure
Iedereen in Etten-Leur die iemand kent, waarvan hij/zij denkt dat die in aanmerking moet komen voor een zilveren Moeierboomspeld, kan deze persoon voordragen bij het organiserend comité, te weten STEP in samenwerking met Jac van Dongen.
Het enige wat gedaan dient te worden is een met redenen omklede voordracht, vóór 30 april schriftelijk in te dienen ofwel bij café De Klomp aan de Oude Bredaseweg 4 ofwel bij Lauran Mol op de Markt 64. Een onafhankelijke jury, los van STEP, gaat de genomineerden vaststellen.

Dragers
Nadat Lauran Mol in 2015 als eerste met de Moeierboomspeld geëerd werd, volgden er ieder jaar mensen die bijzondere verdiensten voor de Etten-Leurse gemeenschap verricht hebben. In 2016 waren dat Jos de Zwart vanwege zijn vele muzikale kwaliteiten voor Etten-Leur en Wim van Brink voor zijn vele sociale verrichtingen voor onder andere de Stichting Jeugdland en de Ouderenbond. In 2017 viel de eer de volgende personen ten deel: Wout Ellerkamp voor zijn verdiensten voor Stichting Jeugdland; Carien van Peer voor haar inzet als mantelzorger van haar buurvrouw en voor haar inzet voor buurtvereniging Bankenstraat; Sandra Wijkhuisen vanwege haar inzet voor de Stichting Yellow Roses, Foundation, die verwendagen voor vrouwen met een levensbedreigende ziekte organiseert, en Jos Martens vanwege zijn betekenis voor de sport, het onderwijs, de stedenband en de heemkundekring.
Een bijzondere onderscheiding, de gouden Moeierboomspeld, werd in 2017, als eerbetoon uitgereikt aan Jac van Dongen zelf, onder andere voor zijn vele werk voor het smartlappenfestival en het MaMi spektakel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief