Afbeelding

Wethouder Jan van Hal start reconstructie Van Bergenplein

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Na de bijna voltooide reconstructie van de beide Brugstraten in Etten-Leur Noord, is nu de tijd aangebroken om de historische kern van Leur, het Van Bergenplein,  te gaan renoveren. Wethouder Jan van Hal gaf maandag op wel heel bijzondere wijze het startsein voor deze ingrijpende verandering.

Twintig jaar geleden ging het Van Bergenplein voor het eerst op de schop. Ongeveer vijf jaar geleden kwam vanuit de ondernemers het verzoek om het plein nogmaals te reconstrueren. De toenmalige gemeenteraad nam dit in beraad en na een reeks waarderende en vernieuwende inspraakavonden met bewoners en ondernemers werd hierover vorig jaar een besluit genomen. In aansluiting aan de gereconstrueerde Brugstraten wordt een mooie facelift aan het Van Bergenplein gegeven.

Entrees

Om meer doorstroom van het verkeer te krijgen, worden de toegangen tot het nieuwe Van Bergenplein niet meer langs de zijde van het Trouwkerkje gemaakt. Er komen nu twee entrees voor gemotoriseerd verkeer: een aan de kant van de Lindenbleek en de andere aan de kant van de Brugstraat. De bestrating wordt ingericht met gebakken klassieke klinkers in verschillende kleurstellingen en de platanen verdwijnen van het plein evenals de gemetselde muurtjes. Er worden vier parkeerplaatsen opgeofferd, maar er blijven er altijd nog 72 over; daarnaast worden er aan de Kapelstraat nog extra parkeerplaatsen gerealiseerd.

Als de renovatie straks gerealiseerd is, heeft het plein een veel opener blik omdat om het plein een aantal lindebomen worden geplaatst en de platanen verdwenen zijn. Hierdoor is er midden op het plein veel meer ruimte voor evenementen. De vrijdagse weekmarkt komt overigens in de toekomst in de hoek bij dansschool Goetjaer en Bruba.

Weekmarkt

Aannemersbedrijf Gebroeders Oomen heeft slechts dertien weken voor de realisatie van de plannen. Het is de bedoeling dat het vernieuwde plein met de Havenfeesten weer volledig in gebruik is. Mano Oomen vertelt dat als er geen vreemde zaken gebeuren dit goed te doen moet zijn. "Natuurlijk hebben we de weergoden niet in de hand en wie weet wat we ondergronds tegenkomen. We hebben een heel strakke planning. Maar indien nodig werken we op sommige zaterdagen gewoon door."

Om de overlast voor omwonenden en ondernemers zo gering mogelijk te laten zijn, wordt de gehele uitvoering in  drie periodes afgewerkt. De weekmarkt zal gedurende de werkzaamheden verhuizen naar de kop van de Geerkade.

Bomenrooier

Maandag verzamelden zich een groot aantal medewerkers van aannemer en gemeente, maar ook belangstellende omwonenden en ondernemers op het Van Bergenplein om er getuige van te zijn hoe de aanwezige platanen uit de grond verwijderd werden. Aan wethouder Jan van Hal de eer om op een moderne mechanische bomenrooier plaats te nemen en met een soepele beweging de eerste plataan uit de grond te scheppen. De verwijderde platanen werden aan de wortels met speciale doek ingepakt om vervolgens elders in Etten-Leur herplant te worden. FOTO FRANS VAN DER BOM



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief