René van Belzen met zijn Japanse slagschip Yamato. FOTO STELLA MARIJNISSEN
René van Belzen met zijn Japanse slagschip Yamato. FOTO STELLA MARIJNISSEN

René van Belzen is idolaat van modelbouw

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Veel mensen hebben een hobby. Er zijn ook mensen die veel hobby's hebben. René van Belzen is er daar een van. Hij musiceert, schrijft boeken, fotografeert, schildert en kookt. Maar modelbouwen doet hij het liefst. Naast hele landschappen en treinemplacementen, bouwt hij zijn modelschepen. Sleepboten die hem van jongs af aan gefascineerd hebben.

René van Belzen (70), die sinds 1975 in Etten-Leur woont, was van kinds af aan weg van knutselen. "Dat begon met mecano. Auto's bouwen, bussen, vliegtuigen, eigenlijk van alles", zegt hij. Ook modeltreinen hadden zijn aandacht. Af en toe mocht hij gaan logeren bij opa Geerard, die rijksveldwachter was in Vlissingen. "Dan nam hij me mee via de 'leeuwentrap' naar de boulevard. We wandelden naar het standbeeld van Michiel de Ruyter en naar de sluizen. En dan zag je die sleepboten, een vóór en een achter de grootste zeeschepen. Zo werden die binnengebracht. Dat fascineerde me."

Sleepboot

In 1974 bouwde hij zijn eerste sleepboot, de Zwarte Zee, gevolgd door de Smit Rotterdam."Die zijn nog tentoongesteld als blikvanger in de vroegere speelgoedwinkel van Oomen in het overdekte winkelcentrum", merkt Van Belzen op. Vervolgens bouwde hij de Banckert, die enige tijd te bewonderen was in het sleepvaartmuseum in Maassluis. Inmiddels staat de teller op tien modellen. "Alle boten die ik gebouwd heb zijn statische modellen."

Muziek

De sleepboten zijn slechts een onderdeel van zijn vele hobby's. Tussentijds vindt hij tijd om muziek te maken op diverse instrumenten, waarvan de gitaar favoriet is. Via die muziek leerde hij ook zijn vrouw Riet kennen. "Ik speelde elektrisch gitaar in een familiebandje en we traden op in Huize Sireveld in Breda voor mensen met een beperking. Ze werkte daar en zo is het gekomen", vertelt hij.

Natuur

De druk bezette hobbyist, autodidact zoals hij zelf zegt, wandelt graag en neemt dan zijn camera mee voor het maken van natuurfoto's. Daarnaast wordt de natuur door hem met olieverf op canvas vereeuwigd. Boeken schrijven doet hij ook. "Maar puur voor mezelf en voor familie. Die boeken laat ik hier in Etten-Leur drukken. Ik heb een roman geschreven, een autobiografisch boek en andere levensverhalen." De keuken is 's avonds zijn domein.

Voetballen

Van Belzen is geen man van clubs, maar heeft vroeger wel hardgelopen bij AVO '83 Oudenbosch en zelfs twee keer de Marathon Rotterdam volbracht. Zijn laatste project had ook een verband met sport. Op verzoek van oud voetbalmaatje Aad van Stratum, waarmee hij in zaal de Gong in wijk de Grauwe Polder voetbalde, bouwde hij de Yamato af, een Japans slagschip uit de Tweede Wereldoorlog. De lengte ervan is 1.10 meter.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief