Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Start wielerwedstrijd Vuelta mogelijk in West-Brabant

Door: Mura Kuijpers Algemeen

WEST-BRABANT - Mogelijk vindt in 2020 een volledige etappe van de Vuelta, de Ronde van Spanje, plaats in West-Brabant. In het concept-programma staat de start- en finishplaats gepland voor Breda en Utrecht.

Dat de kans op een Nederlandse start reëel is blijkt uit het uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek dat de afgelopen maanden is verricht. De ploegenpresentatie en de eerste drie etappes moeten volgens de plannen in Nederland plaatsvinden.

“Het zou geweldig zijn als we zo’n groot sportevenement naar Brabant weten te halen. In ons sportbeleid is dat een van de ambities. Dit soort evenementen levert veel op. Zowel economisch doordat mensen naar de activiteiten tijdens en rond de Vuelta komen, hier verblijven, overnachten, eten en drinken. Maar zeker ook op maatschappelijk gebied omdat topsport mensen, jong en oud, inspireert om zelf te gaan bewegen”, aldus gedeputeerde Henri Swinkels.

De totale kosten van de start worden geschat op 14,9 miljoen euro. De gezamenlijke bijdrage voor Brabant is 2,2 miljoen (950.000 euro vanuit de provincie); voor Utrecht bedraagt dit 4,2 miljoen. Om de Vuelta daadwerkelijk naar Nederland en Breda te halen, zijn zowel publieke als private gelden nodig. Als het bedrijfsleven dit evenement ziet zitten en wil bijdragen, dan maken de partners de voorgenomen kandidaatstelling naar verwachting in juli van dit jaar definitief.

Daarnaast wordt via sportieve en culturele side-events en een kennisprogramma het evenement verbreed. Vanuit Brabant, Breda en 's-Hertogenbosch zijn onder meer de Spaanse Historie, in combinatie met de Zuiderwaterlinie en fietsen in relatie tot gezond stedelijk leven genoemd als thema’s voor de diverse activiteiten.

De Vuelta is een evenement met een groot internationaal bereik; het wordt in 190 landen uitgezonden. Vorig jaar startte de wielerwedstrijd in de Franse stad Nîmes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief