Team De Hofstee op de ijsbaan. In het midden zitten Hanneke van Dijk en huismeester Wesley Vervaart.
Team De Hofstee op de ijsbaan. In het midden zitten Hanneke van Dijk en huismeester Wesley Vervaart.
FOTOALBUM

Olympische schaatskunsten op ijsbaan De Vleer

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Bij de gedachte dat het ging vriezen begon het te kriebelen bij intern begeleider Hanneke van Dijk van katholieke basisschool De Hofstee. Ze kreeg visioenen van schaatsen, herinneringen aan ondergespoten schoolpleinen. "Dat wil ik hier ook", zei ze en directeur Ellen Broeders antwoordde: "Ga het maar regelen." En het werd geregeld. Deze week kon er volop geschaatst worden op het schoolplein van Brede school De Vleer.

Met de vorstperiode die in aantocht was, kwam bij Hanneke van Dijk de herinnering boven aan een andere school in Bergen op Zoom, waar al jaren op het schoolplein geschaatst wordt. Ze stapte naar Ellen Broeders en die was enthousiast. "Maar", zei Broeders, "dan gaan we het ook tot in detail regelen, mét warme chocolademelk en koekjes."

Wesley Vervaart, de huismeester van De Vleer, werd ingeschakeld. "Wesley houdt wel van een uitdaging", vertelt Ellen. "Hij verzon hoe de putdeksels moesten worden afgesloten. De speelplaats, waar nu het verkeersplein ligt, is een verdiept gedeelte, en dat is speciaal gemaakt om er een schaatsbaan van te kunnen maken."

Sproeien

Hanneke van Dijk en Wesley Vervaart smeedden een plan. Van maandag op dinsdag zou er overnacht worden op school, slapen op de banken in 'de huiskamer' van de wijk. Hanneke: "We zijn maandagavond om zeven uur begonnen met sproeien, elk aan een kant, handmatig met een tuinslang met zo'n zwenkarm. Een kwartier sproeien, drie kwartier laten opvriezen." Die kennis had ze opgedaan op internet. Om de baan in goede conditie te houden werd er ook op dinsdag- en woensdagavond gesproeid, maar dan tot half twee 's nachts. Daarvoor werden andere collega's gestrikt.

Schaatsen

Onder de kreet 'Laat de kinderen hun Olympische schaatskunsten maar eens zien op De Vleer,' werden de ouders geïnformeerd over de plannen. Ook werd de vraag gesteld wie er schaatsen had. Er zou dan afgewisseld kunnen worden: 27 groepen van ongeveer dertig kinderen werden voor een half uur ingeroosterd op dinsdag, woensdagmorgen en donderdag. Papa van kleuter Kyara, Martijn Arts, aarzelde niet. Als projectmanager bij een grote fabriek van mobiele ijsbanen in Soest sprong hij op maandag in de auto en ging schaatsen halen. "We hebben zo'n 30.000 paar schaatsen op de fabriek liggen, ook dubbelijzertjes." Er waren 72 paar nodig, hij bracht er zestig mee in diverse maten. "Want meer pasten er niet in de auto."

Lachende gezichten

Het was feest op school vanaf dinsdag, en niet alleen voor de leerlingen van De Hofstee. "Ook die van De Springplank mochten meegenieten" zegt Broeders. Daarnaast werden de kinderen van de BSO en leerlingen van de bovenschoolse plusklas niet vergeten. Broeders: "Dit is zó mooi, we zien alleen maar lachende gezichten. Ze herinneren zich dit over veertig jaar nog!" Op woensdagmiddag bonden een aantal leerkrachten de schaatsen onder of lieten zich door hun collega's op eens stoel over het ijs glijden. Ook zij hadden ijspret. BIJDRAGE EN FOTO'S STELLA MARIJNISSEN

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief