Christien de Kwant, Talaat Bashouk en Harrie van Heeswijk op de trap die óók te koop is. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Christien de Kwant, Talaat Bashouk en Harrie van Heeswijk op de trap die óók te koop is. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Oude Praxisgebouw in Etten-Leur moet helemaal leeg

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Jíj zoekt het, zíj hebben het. Op de snuffelmarkt die in het weekend van 17 en 18 maart wordt georganiseerd in het oude Praxisgebouw aan de Grauwe Polder/hoek Mon Plaisir in Etten-Leur, is op ruim 900 m2 werkelijk van alles te koop, tot aan een bijna 4 meter hoge trap toe. Tweedehands, dat wel. Het gebouw is per 1 april verhuurd en móet leeg.

De oude Praxis of, zo je wilt Formido, is verhuurd aan Kinderspeelparadijs Ballorig. Het concern moet daar overigens nog de gemeentelijke vergunningen voor verleend krijgen. Met name voor mogelijke parkeerproblemen van bezoekers dient nog een oplossing gezocht te worden. Christien de Kwant, coördinator van de Stichting Inzameling Litouwen, is al maanden bezig om het pand, dat eigenaar Harrie van Heeswijk belangeloos ter beschikking stelde, leeg te maken.

Opbrengst

De stichting heeft echter nog enorm veel spullen. "Normaal gesproken hebben we drie transporten met hulpgoederen per jaar naar Litouwen", vertelt De Kwant. "De afgelopen paar maanden zijn er al twee volle vrachtwagens vertrokken.  Maar we hebben nog zó veel spullen. Daarom hebben we besloten om een snuffelmarkt te organiseren." De opbrengst wordt onder andere gebruikt om het laatste transport, dat gepland is op 24 maart, te bekostigen en om eventueel nog goederen zoals waspoeder, shampoo, afwasmiddel en stukken zeep mee te geven. "Er is in Litouwen uiteraard van alles te koop, daar is helemaal niets mis mee, maar er zijn mensen die dit soort dingen domweg niet kunnen betalen. We sturen géén geld, alleen hulpmaterialen", zegt De Kwant.

Heidens karwei

Harrie van Heeswijk en zijn vrouw Jeanine hebben samen met vrijwilligers Christien de Kwant de helpende hand geboden om een mooie verkoopruimte in te richten. In diverse ruimten worden de, tegen een zeer schappelijke prijs, te koop aangeboden spullen uitgestald. "Vooral het inrichtingen van de bieb, alle boeken die gesorteerd moesten worden, de spelletjes, de cd's, vele oude LP's, daar heeft Jeanine echt een heidens karwei aan gehad", verzucht De Kwant.

Vloerenschrobmachine

Daarnaast zijn in een woonwinkelachtige opstelling een aantal aparte ruimtes overzichtelijk ingericht, elk met zijn eigen assortiment aan artikelen. Zo zijn er serviezen, kinderspeelgoed, meubels, keukenopstellingen enzovoorts. In een grote hal, waar een bijna vier meter hoge trap ook te koop is, kom je laminaat tegen, badkuipen, elektrotechnisch materiaal, bouwmaterialen, fornuizen, snuisterijen, keukenmachines, kapstokhaken, deurklinken, deuren, tot zelfs een professionele vloerenschrobmachine toe.

Onderdak

De bedoeling is natuurlijk om een leegverkoop te bereiken, maar voor datgene wat overblijft wordt elders een goede bestemming gezocht. Daarover zijn al afspraken gemaakt met andere instanties. Maar het liefst heeft De Kwant dat de stichting in Etten-Leur een ander onderdak krijgt om de inzameling, opslag en verzending naar Litouwen te kunnen blijven voortzetten. Daarom doet zij een dringend beroep op mensen die een ruimte ter beschikking kunnen stellen. "Die ruimte moet wel verlichting hebben, maar hoeft niet verwarmd te zijn. En er moet een vrachtwagen kunnen laden en lossen." Voor eenieder die hulp kan bieden: telefoon: 06-22901908.

De snuffelmarkt wordt gehouden op 17 en 18 maart, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Een greep uit het aanbod is te zien op diverse foto's op: http://stichtinginzamelinglitouwen.nl/



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief