Gert Jakobs kan boeiend en smaakvol vertellen. Links aangever Laurens Jan Stam. FOTO FRANS VAN DER BOM
Gert Jakobs kan boeiend en smaakvol vertellen. Links aangever Laurens Jan Stam. FOTO FRANS VAN DER BOM

Stoempen en wegkletsen met Gert Jakobs

Door: Peter Houtepen Actueel

ETTEN-LEUR - Bij de start van het nieuwe wielerseizoen, leek het directeur Ruud Hoondert wel iets om in het teken hiervan zijn Turfschip in Etten-Leur Noord eens op een speciale manier in de kijker te zetten. Hoondert is zelf een redelijke fietsfanaat en zijn broer Peter was ooit, gelijk met Gert Jakobs, profwielrenner bij PDM. De link naar een netwerkevent voor wielerminnende ondernemers uit West Brabant en Zeeland was hiermee snel gelegd.

Wie woensdagavond het Turfschip binnenkwam, werd direct in hogere wielersferen gebracht. Voor de ingang van het gebouw was een ware aankomstplaats van een Touretappe gecreëerd: er stonden volgwagens van wielerploegen; er was een opblaasbare opgeblazen finish en er stond zelfs een oude Peugeot ploegleiderswagen uit 1962. In de grote foyer hingen honderden wielershirts uit de verzameling van Henk Theuns uit Made en in de grote zaal presenteerden ondernemers en verenigingen hun nieuwste producten. De bijna driehonderd aanwezige ondernemers waren echter vooral gekomen voor de legendarische meesterknecht Gert Jakobs, die tweemaal drie kwartier een humorvolle conference over zijn eigen wielercarrière hield.

Superknecht

Gert Jakobs (Emmen, 29 april 1964) nam vijf keer deel aan de Tour de France met de PDM-ploeg en reed de ronde vier keer uit. Jakobs werd vooral gezien als superknecht. Hij trok jarenlang de sprint aan voor ploeggenoot Jean-Paul van Poppel. In 1984 deed Jakobs samen met Maarten Ducrot, Erik Breukink en Jos Alberts mee aan de Olympische Zomerspelen in Amerika. Het viertal wist op de 100 kilometer ploegenachtervolging een vierde plaats te halen. Hij was vaste tafelgast bij het RTL programma Tour du Jour.

Anekdotes

Jakobs kan zo boeiend en smaakvol vertellen, dat hij ook wel de René van der Gijp van het wielrennen genoemd wordt. Op een gezellig aangekleed podium, wat deed denken aan de huiskamer van een wielrenner, introduceerde Laurens Jan Stam de oud-coureur.

Met Stam als aangever wist Gert Jakobs met veel humor en schwung, en met prachtige verhalen en anekdotes, de zaal te boeien. Aan de hand van de vele shirtjes die hij in zijn carrière gedragen heeft, werden de herinneringen opgehaald. Hij had al een geweldige opening toen hij het podium betrad: "Ik won nooit veel, mijn ploeggenoten kregen altijd het applaus, maar nu kom ik op, heb nog niets gedaan en heb zelfs nu al applaus."

Zwevend

Humoristisch was zijn verhaal uit Surhuisterveen, waar hij eens een gouden beeldje won omdat Jean-Paul van Poppel met zijn voet van de pedalen ging. Maar ook het verhaal over de aankomst in de Tour in Parijs, waar hij als waterdrager zijn acht ploeggenoten bidons met champagne aan moest geven van Jan Raas. De coureurs gingen zwevend over het parcours, maar Van Poppel haalde toch de zesde overwinning voor PDM binnen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief