Cees Musters bemant al jaren de Etten-Leurse stembureaus. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Cees Musters bemant al jaren de Etten-Leurse stembureaus. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Cees Musters is echte stembureau veteraan

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Woensdag 21 maart gaan de stembureaus open voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er zijn er maar liefst achttien in Etten-Leur en de inwoners mogen in elk willekeurig bureau hun stem uitbrengen. Voorwaarde is natuurlijk wel het bezit van een stempas en een identiteitsbewijs. Cees Musters bemant al sinds het eind van de zeventiger jaren van de vorige eeuw zo'n stembureau.

Musters (66) begon zijn stembureau 'loopbaan' op de St. Joseph school aan de Bisschopsmolenstraat. "We hadden een vast team, een medewerker van het gemeentehuis, toen Kees Wit, een voorzitter, dat was politicus en oud-wethouder Teun Vermeulen, en ik als burgerlid. De eerste uren was het heel druk want dit stembureau lag dicht bij het klooster van de zusters Franciscanessen. Die zusters kregen een strikt stemadvies mee. Onder in de bus zaten steevast 250 CDA stembiljetten. Naderhand werd dat advies wat minder strikt."

Chinees

Het stembureau verhuisde na een aantal jaren naar het Chinese restaurant aan de Kerkwerve. "De eerste keer ging alles goed", vertelt Musters, "maar bij de volgende verkiezingen had de eigenaar van het restaurant besloten dat een medewerker er zou blijven slapen zodat de deuren strikt op tijd open zouden gaan. We belden, gooiden steentjes tegen de ramen, niets hielp. De man was, na een plezierig avondje met een goed glas, zo diep in slaap dat hij met geen mogelijkheid wakker te krijgen was. We alarmeerden de eigenaar die vijf minuten voor de openingstijd van het bureau arriveerde. De medewerker hebben we nooit meer gezien."

Belangstelling

Het Chinese restaurant was als kiesplaats toch niet zo succesvol, dus werd er verhuisd naar de vroegere basisschool De 4 Heemskinderen. Vervolgens ging Musters naar stembureau 1, het gemeentehuis, en werd voorzitter. Zijn collega's en hij hadden geen klagen over belangstelling. "Alle burgemeesters die ik heb meegemaakt, Houben, Van der Ven, Van Agt en Van Rijnbach, namen de moeite om langs te komen en te informeren naar de gang van zaken. Ook gebeurde het regelmatig dat we door inwoners werden verrast met bonbons, worstenbrood of appeltaart."

Willekeurig

Tijden veranderden en stemcomputers werden ingevoerd. Die verdwenen al snel weer vanwege vermeende fraudegevoeligheid. Ook werd het mogelijk om op elk willekeurig stembureau een stem uit te brengen. "Dat is een hele verbetering, in het verleden moesten we nogal eens mensen naar een ander stembureau sturen. Nu kun je, als je toch op de weekmarkt bent, snel even je stem uitbrengen in de Van Gogh Kerk."

Uitslagen

Het tegenwoordige stembureau wordt bemand door een voorzitter en twee leden. Elke kiesgerechtigde uit Etten-Leur kan gewapend met zijn of haar stempas en een identiteitsbewijs naar het bureau van zijn of haar keuze. Mocht iemand zelf niet in staat zijn om te stemmen, dan kan een gemachtigde dat doen. Dat kan eenvoudig via de stempas of een machtigingsformulier. Na de nodige controles op het bureau kan het gewenste vakje op het stembiljet rood gekleurd worden en gaat de lijst in de stembus. De bureaus zijn van 07.30 tot 21.00 uur geopend. Daarna worden de stemmen handmatig geteld en wordt het protocol geschreven. Daarin staan het aantal uitgebrachte stemmen, met vermelding van aantal geldige, ongeldige en blanco stemmen, de partijen waarop gestemd is en de voorkeurstemmen. Alle stembureauleden moeten het protocol voor akkoord tekenen waarna dat naar het Stadskantoor wordt gebracht. De verkiezingen zijn dan voorbij. Dat wil zeggen: op een bijeenkomst in het Stadskantoor worden de uitslagen bekendgemaakt en kan daarna het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad worden gevormd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief