Afbeelding

Esther Teunissen start hygiëneproject in Malawi

Door: Peter Houtepen Actueel

ETTEN-LEUR - Esther Teunissen uit Etten-Leur vertrekt binnenkort voor vier weken naar Malawi om daar haar hygiëneproject op te starten. Malawi ligt ten zuiden van Tanzania en wordt ook wel 'The warm heart of Africa' genoemd.

Teunissen wil niet dat kinderen in het warmste land ter wereld ziek worden, omdat niemand ze ooit heeft verteld waarom regelmatig handen wassen en tanden poetsen zo belangrijk is. Malawi is niet alleen een van de warmste landen ter wereld, maar ook een van de armste.

Pionier

"In Cambodja was ik een pionier op dit gebied", vertelt Teunissen. "Met hulp van lokale projectleiders, die voor me moesten tolken, heb ik honderden kinderen kunnen bereiken. Deze voorlichting wordt daar nog steeds gegeven, steeds door andere vrijwilligers."

Edukans

Ditzelfde wil de Etten-Leurse graag bereiken op basisscholen in het district Chikwawa. "Daar ben ik eerder geweest met het programma Worldteacher van Edukans. Ik heb de kinderen daar met blote handjes zien eten, bestek wordt niet gebruikt. Ze moeten uitgelegd krijgen waarom, wanneer en hoe ze hun handen moeten wassen en hun tanden moeten poetsen. Ik heb voorlichtingsmateriaal gehaald. Dat laat ik daar achter, zodat de lokale bevolking het project voort kan zetten als ik weer terug in Nederland ben."

Donaties

Om te zorgen dat de kinderen het geleerde thuis in praktijk kunnen brengen, wil Esther tandenborstels, tandpasta en zeep doneren. Ze wil ter plekke de spullen kopen om de plaatselijke economie een handje te helpen. Om dit te kunnen doen is ze afhankelijk van donaties en houdt ze met hulp van leerlingen en collega's inzamelingsacties op de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE), waar ze werkzaam is, om wat geld bij elkaar te krijgen.

Linea recta

Collega Arno Roks heeft een mooie flyer voor haar gemaakt, die op verschillende plekken in Etten-Leur ligt. Ook familie en vrienden willen graag een steentje bijdragen. De kosten voor haar reis betaalt Teunissen zelf. "Elke gedoneerde euro gaat linea recta naar de kinderen. Op de school waar ik de voorlichting ga doen, zitten 1.200 kinderen. Voor 1 euro kan ik één kind helpen."

Esther Teunissen helpen? Doneren kan via NL24INGB0005422761 t.n.v. E.M.TA. Teunissen o.v.v. Malawi.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief