Afbeelding

Park Line nieuwe naam voor skatepark Etten-Leur

Door: Uitgeverij de Bode BV Algemeen

ETTEN-LEUR – In een snijdende oostenwind was het zondag dan eindelijk zover. Het nieuwe skatepark in het Brabantpark in Etten-Leur werd officieel geopend. Wethouder Jan van Hal onthulde samen met bedenker Sam Korbijn de nieuwe naam: Park Line. Ondanks de kou was er veel belangstelling en beoefenden skaters hun passie. De beloofde demo's en best trick contest volgen, vanwege de weersomstandigheden, op een later tijdstip.

Eerder voorgenomen openingen moesten al worden afgelast vanwege het weer, maar zondag werd in ieder geval het officiële gedeelte afgerond. Dat gebeurde met de onthulling van de nieuwe naam Park Line, een gedachtenassociatie van Sam Korbijn, die de term park verbond met de achterliggende lane (weg) en zo op Park Line kwam. De skater, die in zijn vrije tijd vele uren op de baan doorbrengt, kreeg voor zijn vondst een rugzak overhandigd en een een foto en een bioscoopbon.

Mooi

"Het is een mooi park", vindt Korbijn, "maar ik mis de halfpipe. Daar was te weinig ruimte voor." Verder kunnen skaters met hun Steps, BMX'en, skateboards en inline skeelers hun harten ophalen op de drie quarter pipes, handrails, vier hubba's (een soort bankjes), een manual pad voor het balanceren op je voor of achterwiel en een rooftop om overheen te springen. Jelle Naalden, skater en lid van het Jongerenplatform Etten-Leur, weet er alles over te vertellen.

Gevaarlijk

"De vorige skatebaan was achttien jaar oud. Ik ben samen met Bas Marijnissen naar de gemeente gestapt en heb gezegd dat het park echt niet meer kon, het was gewoon te gevaarlijk. We zeiden: zorg dat er iets goeds komt dat langer kan blijven bestaan." Laura Hamers, verantwoordelijk voor de speellocaties in de gemeente, ging eens praten met de jongeren. Naalden was medeorganisator van drie inspraakavonden die georganiseerd werden om de wensen kenbaar te kunnen maken. Extern bedrijf Nine Yards ging ermee aan de slag en ontwikkelde het huidige park, dat in de herfst van 2017 klaar was.

Regels

Wethouder Jan van Hal bedankte de vele vrijwilligers die zich ingezet hebben voor de realisatie van het park. "Er is meegedacht en meegeholpen", zei hij en sprak de hoop uit op een lange vriendschap tussen gebruikers en bewoners, want ook daar is uitgebreid overleg mee gepleegd. Op het hek langs de quarter pipe hangen de regels die opgesteld zijn om een goed en sportief gebruik van het park te waarborgen.

Voorbeeld

Maurice de Wit, bekend gezicht op het gebied van jongerenwerk, trad op als gastheer bij de opening. Hij vertelt: "Het zijn de skaters zelf die actie hebben ondernomen om dit park te realiseren. De groep skaters in Etten-Leur is groot en zij verdienen het om een goede plek te hebben voor hun sport. Ze hebben hun ideeën aangedragen en we hebben een aantal workshops georganiseerd in het Jongerenontwikkelcentrum. Er is overleg geweest met alle betrokken partijen, dus ook de omwonenden. Al met al is dit een mooi voorbeeld hoe het eigenlijk moet en kan."

De geplande demo's en best trick contest zullen nog plaatsvinden vóór de zomervakantie. Wanneer dat zal zijn, zal nog bekend worden gemaakt. In ieder geval als het mooi weer is. BIJDRAGE EN FOTO STELLA MARIJNISSEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief