wethouder Jan van Hal (rechts) en de buurtbewoners Ton Vermeulen en Paul Nelen. FOTO JACK KONINGS
wethouder Jan van Hal (rechts) en de buurtbewoners Ton Vermeulen en Paul Nelen. FOTO JACK KONINGS

Crowdfunding voor AED's in Etten-Leur groot succes

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - De eerste twee crowdfundingsprojecten voor Automatische Externe Defibrillators (AED 's) in Etten-Leur zijn gelukt. Voor deze eerste twee projecten in het Beatrixpark en de Roosendaalseweg werd binnen tien dagen voldoende geld opgehaald.

De AED's zijn zaterdag geplaatst in het bijzijn van wethouder Jan van Hal. "Iedereen kan profijt hebben van deze AED's", aldus de wethouder.

Voortgang

Stichting Hartveilig Etten-Leur heeft voor de crowdfundingsprojecten budget van de gemeente Etten-Leur ontvangen om in co-creatie met inwoners AED's te plaatsen. De gemeente neemt de helft van de kosten voor haar rekening.

Het volgende project loopt in de Brandsehof. Projecten in het Hooghuis en Lage Banken zijn in voorbereiding. Stichting Hartveilig Etten-Leur is blij met de voortgang om van Etten-Leur een 6 minuten AED gemeente te maken. "Wij zitten vol energie en plannen en daarom is het heel fijn dat iedereen zijn medewerking geeft. Waar we ook aanbellen: iedereen probeert mee te helpen", zegt voorzitter Erik Tak.

Gesmeerd

Ook stimuleert de stichting reanimatielessen, naast de AED een noodzakelijke opleiding om een reanimatie tot een goed einde te brengen. Er zijn vergevorderde plannen om alle buurtpreventiemedewerkers in de wijken een reanimatietraining te geven. Verkeerschool Blom neemt daarin het voortouw. Erik Tak: "Dit is een fantastisch project in mijn eigen gemeente, het loopt gesmeerd. Ik ben trots op mijn team, pure vrijwilligers die een hoop tijd steken in het welzijn van de medeburgers. Wij hopen echt op structureel budget vanuit de gemeente voor de komende jaren."

Zone

Stichting Hartveilig Etten-Leur heeft als doel het inrichten en onderhouden van een 6 minuten Automatische Externe Defibrillator (AED) zone binnen Etten-Leur. De Hartstichting Nederland heeft aangegeven dat met een AED zone de kans op overleven na een hartstilstand aanzienlijk groter wordt. Die moet dan wel binnen zes minuten bij de patiënt zijn. De stichting tracht haar doel te bereiken door AED's die nu in gebouwen geplaatst zijn naar buiten te krijgen zodat deze 24 uur per dag en zeven dagen in de week beschikbaar zijn voor de omgeving.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief