Het APB is na vier jaar weer de grootste partij in Etten-Leur.
Het APB is na vier jaar weer de grootste partij in Etten-Leur.

APB neemt koppositie weer over van CDA

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR – Na een intensieve verkiezingscampagne, zowel op straat, via flyers, de Bode en vooral social media, waren woensdag eindelijk de gemeenteraadsverkiezingen. De plaatselijke partijen, met of zonder landelijk tintje, hebben hun uiterste best gedaan om de kiezers naar de stembus te lokken. Dat is gelukt,  met een procentje meer opkomst dan vier jaar geleden.

Wie op woensdag naar de stembus ging kon rekenen op even wachten. Althans, dat was het geval bij de grootste' stembureaus. De gemoedelijkheid straalde er evenwel vanaf en de kiezers gingen gewapend met hun stemformulier, wel of niet samen met het voorkeurbiljet referendum ja of nee, naar de ietwat blote hokjes om het door hen gewenste cirkeltje rood te kleuren.

Tellen

De containers werden gevuld, om 's avonds om negen uur definitief afgesloten te worden. Daarna zorgden de stembureaumedewerkers er, samen met vrijwilligers, voor dat de procedure in gang werd gezet voor het tellen der stemmen. Vooraf werd nog even een instructiefilmpje vertoond om de hele gang van zaken in goede banen te leiden. Willeke van Dijk van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) roemde de nieuwe manier van tellen in Etten-Leur. "Ik ben enthousiast", vertelde zij, "wij willen deze manier van tellen als voorbeeld gaan stellen." En dat voorbeeld hield in dat niet vooraf werd voorgesorteerd op partij, maar gewoon formulieren openvouwen, opnoemen wat daarop aangekruist was, twee maal invoeren op laptops en eenmaal handmatig turven. Om de dertig stemmen even checken.

Spanning

Tussentijds werd de spanning in de Schonckzaal van het Oude Raadhuis langzamerhand groter. De uitslagen van de tellingen druppelden binnen en burgemeester Miranda de Vries hield de aanwezigen op de hoogte. Het Algemeen Plaatselijk Belang (APB) behaalde bij de meeste stembureaus de hoogste score en werd uiteindelijk met bijna 22 procent winnaar, op de voet gevolgd door het CDA met 19,5 procent. Verrassend was de zege van Ons Etten-Leur, die met bijna 18 procent een behoorlijke winst maakte. Grote verliezer was de huidige coalitiepartij D66, die op een schamele zesde plaats eindigde.

Tevreden

GroenLinks lid Sonja van den Berge was blij met het aantal stemmen dat haar partij binnen wist te halen. "Ik vind het super dat we met twee zetels terugkomen. Ik ben ook blij dat we twee van die jonge 'honden' hebben, de jeugd heeft de toekomst." CDA lijsttrekker Ronnie Buiks reageerde: "Als we het op zes zetels houden ben ik tevreden." Oud burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot was bij de uitslagen van de verkiezingen ook van de partij. "De opkomst is minder dan 50 procent. Het is jammer dat niet iedereen gebruik maakt van zijn of haar stemrecht", vindt ze. Zelf heeft ze niet echt een voorkeur. "Ik kijk naar de totale gemeenteraad en heb veel vertrouwen in de mensen die in de raad gaan komen. We hebben goede partijen en goede mensen in die partijen."

Foutje

De lijsttrekker van de duidelijke winnaar, Kees van Aert, was blij en ontroerd. "Ik vind het geweldig. We staan dicht bij de mensen, de inwoners van Etten-Leur staan voorop. Vooral éérst luisteren en dan plannen maken. We willen dit als bestuurscultuur." Overigens was er toch nog even een tel verschilletje, maar dat bleek een leesfout te zijn. Burgemeester De Vries was er niet blij mee. "Ik vind dit handmatige papier tellen niet meer van deze tijd. De enige oplossing: digitaal stemmen." BIJDRAGE EN FOTO STELLA MARIJNISSEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief