Afbeelding

Etten-Leurse Heife Weiss gepresenteerd tijdens drukbezochte bierproeverij

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - In Het Witte Paard is een nieuw Etten-Leurs witbiertje gepresenteerd. Dit troebele bier van 6 procent wordt in ambachtelijke bierbrouwerij 't Meulenend in Hoeven gebrouwen. Tijdens de presentatie van dit nieuwste Etten-Leurse bier waren meer dan vijftig kenners als proevers aanwezig en allemaal waren ze eenduidig lovend over dit lokale bier.

Jet van der Griendt, een gediplomeerd biersommelier en tevens bierbrouwer van brouwerij Sint Joris, welke gevestigd is in de kelder van de oude Boterhal aan de Bredase Markt, praatte de presentatie deskundig aan elkaar. Naast de mogelijkheid om diverse reeds bestaande bieren te proeven, werden er ook drie nieuwe bieren gepresenteerd waarvan er twee de naam van vader en zoon Pollemans dragen, bekend van de plaatselijke Albert Heijn.

Gevarieerd

Iedere bierproever kreeg aan het begin van de avond een eigen glas, een scoreformulier en een kan water om de smaken tussentijds te neutraliseren.
Er werden acht bieren van velerlei pluimage besproken, geproefd en gekeurd. Ieder te proeven biertje werd vergezeld door een apart home-made hapje, zoals een potje gamba's, blauwe kaas, en nog vele andere lekkernijen.  
Zo passeerden achtereenvolgens de volgende heerlijke biertjes: Heife Weiss; een Swinckels topbier gebrouwen op eigen stamgist; een zoet Rumbier; Cubanisto (een Amerikaanse ale); Lowlander (gebrouwen in Amsterdam); een bloesem blond biertje met de idyllische naam Gebrouwen door Vrouwen, en tot slot een bier van hoge gisting, Mooie Nell, gebrouwen in brouwerij Jet in Haarlem.

Ketels

Heife Weiss Is de naam van het nieuwe Etten-Leurse biertje. Het is een troebel tarwe witbier en het wordt evenals meerdere typisch Etten-Leurse biersoorten gebrouwen in bierbrouwerij 't Meulenend' in Hoeven. Jan Dommisse van brouwerij 't Meuleneind is verantwoordelijk voor de nieuwe bieren die gepresenteerd werden. Omdat er nogal een grote vraag naar speciaalbieren is, werd bij het brouwen gebruik gemaakt van de ketels van collega brouwerij de drie Hoorne in Kaatsheuvel.
Brouwerij 't Meulenend is ook de schepper van andere Etten-Leurse bieren zoals stout, witbier, dubbel, tripel en blond

Verrassing
Aan het einde van de geslaagde bierproefavond was er nog een bijzondere verrassing: vader Jan en zoon Jeffrey Pollemans presenteerden hun eigen bier, eveneens gebrouwen in brouwerij 't Meulenend. Jan Pollemans presenteerde een frisfruitige Radler van 2,3 procent onder de naam Jan's Radler en zoon Jeffrey een wat zwaarder bier, een tripel gebrouwen van vier verschillende granen en met een percentage van 8,6 procdnt, onder de naam Tripollemans met een bijzonder etiket. FOTO FRANS VAN DER BOM



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief