Afbeelding
fotoalbum

Dodenherdenking in Etten-Leur en landelijk in het teken van het verzet

Door: Amber Kuijs Cultuur

ETTEN-LEUR - Ook in Etten-Leur is op 4 mei stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van andere oorlogssituaties en vredesmissies elders in de wereld.

Bastiaan Anink, voorzitter van de plaatselijke Oranjestichting, opende de Dodenherdenking in het Trouwkerkje aan het Van Bergenplein met de volgende woorden: "Op 4 mei zijn we om acht uur twee minuten stil. Wij herdenken dan alle burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden die, waar ook ter wereld, zijn gevallen, toen en in latere dagen van oorlog. Wij gedenken ook hen die werden uitgestuurd om vrede te stichten en daarbij omkwamen."

Herdenkingsbijeenkomst
Het thema van de herdenkingsbijeenkomst in het Trouwkerkje, dat tot de laatste stoel bezet was, was 'Het Verzet'. Afgewisseld door gezongen liederen van koor De Kerkzwervers onder leiding van Wilma Borm-Dekkers, werden gedichten en overpeinzingen voorgelezen door Clasien de Regt, Maarten Bicknese, burgemeester Miranda de Vries en de jeugdige Etten-Leurse voorleeskampioen Emily Repi. Een citaat uit een van de voorgelezen teksten: "In een samenleving waarin men ophoudt verantwoordelijkheid te nemen voor de ander, is de menselijke waardigheid gedoemd verloren te gaan en is iedere mens overgeleverd aan zichzelf, te midden van willekeur en rechteloosheid. Dit geldt zowel voor gebieden waar oorlog is als voor landen waar vreedzaam wordt samengeleefd."

Stille tocht
Na de herdenkingsbijeenkomst trokken de aanwezigen in een stille tocht naar het Heerma van Vossplantsoen voor de kranslegging bij het monument voor de gevallenen. Burgemeester Miranda de Vries hield een toespraak, waarbij ze stil stond bij het verzet en de Jodenvervolging gedurende de Tweede Wereldoorlog in Etten-Leur en omgeving. Zo noemde ze onder andere de sabotagebrand in het persoonsregister bij de gemeente, de dood van de Joodse inwoner Samuel Levi en nog andere vormen van actief en passief verzet gedurende de oorlog.

Plicht

Bastiaan Anink noemde het een plicht om de doden op 4 mei te herdenken en een voorrecht om onze vrijheid op 5 mei te vieren. Achtereenvolgens werden er kransen bij het monument gelegd door het college van burgemeester en wethouders, oud-strijders, de plaatselijke politieke partijen, politie en brandweer, de beide gildes, de Oranjestichting en vertegenwoordigers uit het onderwijs. Na de twee minuten stilte om klokslag acht uur, speelde een trompettist van de aanwezige harmonie Concordia The Last Post, waarna de talloze aanwezigen in stilte in defilé langs het oorlogsmonument trokken. FOTO'S FRANS VAN DER BOM

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief