Rinus en Ad Blom. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Rinus en Ad Blom. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Ridder Rinus Blom vindt leven één groot feest

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - De naam Blom is overbekend in Etten-Leur, wijde omgeving én in heel Nederland. Vanwege de veelzeggende belettering op grote en kleine vervoermiddelen en binnen de paardensport. Geef de man wielen en hij rijdt ermee, geef hem vier paardenbenen en hij rijdt daar ook mee. Rinus Blom werd onlangs geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Rinus Blom (76), op 26 april bij de lintjesregen in Etten-Leur geridderd in de Orde van Oranje-Nassau, werd geboren op een boerderij in Prinsenbeek in 1942. Zijn eerste baantje was bij de melkfabriek tot de militaire dienst riep. En vanaf 1961 zwierf hij in de functie van chauffeur van de kapitein door heel Nederland. Daarmee werd de grondslag voor zijn toekomst gelegd. Toen na 22 maanden de diensttijd erop zat keerde hij terug naar zijn ouderlijk huis en ging solliciteren naar de baan van instructeur bij een rijschool in Etten-Leur. Hij bleef er ruim twee jaar in dienst, trouwde in 1967 met zijn vrouw Ad uit Dongen en vestigde zich in Etten-Leur.

Wakker

"We begonnen in 1968 in de Rodenbachstraat in Etten-Leur met onze eigen rijschool. Eén lesauto hadden we, een Simca 1000", vertelt Blom. Het was hard werken. Van zeven uur 's ochtends tot tien uur 's avonds. "Ad en ik deden dat samen. Ik was veel weg, heb altijd gezegd 'Nee bestaat niet' en zij was thuis. Zorgde voor de telefoon, de theorielessen, de administratie en het huishouden. Zonder een goed thuisfront kun je niets opbouwen. Dat opbouwen doe je samen."

De rijschool groeide gestaag, maar spannende tijden waren er ook. "We hadden net een huis gebouwd aan de Oude Bredaseweg met een leslokaal. De rente stond heel hoog en de oliecrisis brak uit. Dat was in 1973. De benzine ging op de bon en we hadden in acht weken tijd niet één nieuwe aanmelding. Toen heb ik wel eens wakker gelegen."

Passie

Nu is de rijschool groter dan groot, met lessen voor vrachtwagens, personenwagens, motoren en ga zo maar door. "Overal waar wielen onder zitten doen wij opleidingen voor", vertelt Rinus Blom. Het is niet het enige dat zijn leven, zoals hij zelf zegt, tot een groot feest maakt. Want daarnaast is er zijn liefde voor de paardensport. In vroeger tijden werd er thuis op de boerderij paard gereden. De passie voor paarden resulteerde in 1965 in de aanschaf van zijn eerste veulentje. "Dat stond bij mijn schoonvader in Dongen. Zo is het begonnen."

Paardensportman

Het werd een tweede bedrijf en op zijn terrein bij Hoeve de Grient worden jaarlijks drie belangrijke evenementen georganiseerd. Het voorjaarsconcours, wanneer de paarden na de winter voor het eerst weer buiten van start mogen gaan. In juni het grote vierdaagse Jumping Etten-Leur concours (waarbij dit jaar tevens het vijftigjarig bestaan van de verkeersschool gevierd zal worden) en een week later de driedaagse dressuurwedstrijden.

In juni vindt eveneens het ponyconcours plaats waaraan prinses Amalia in 2016 deelnam. Voor zijn bijdrage aan de paardensport werd Blom eerder dit jaar tijdens de Indoor Brabant benoemd tot Paardensportman van het jaar 2017.

Trots

Naast die eer volgde een dag voor Koningsdag zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn langdurige verdiensten op het gebied van economie, werkgelegenheid en sport. "Ik dacht dat ik aanwezig moest zijn omdat oud-burgemeester Heleen van Rijnbach gehuldigd zou worden. Maar mijn vrouw moest 's morgens naar de kapper en er gebeurden rare dingen, toen kreeg ik iets in de gaten. Ik ben er heel trots op dat ik geridderd ben."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief