Jos Buijs van de Vereniging Glastuinbouw Etten-Leur met het EPS vouwkratje. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Jos Buijs van de Vereniging Glastuinbouw Etten-Leur met het EPS vouwkratje. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Tuinders zetten peilzenders in tegen inbraakgolf

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Meer dan zat zijn ze het. De tuinders in de regio Etten-Leur komen in het geweer tegen de niet te stuiten inbraakgolven waarbij het dievengilde vooral zijn oog laat vallen op de EPS vouwkratten. Daarin worden de groenten verpakt om zo hun weg te vinden naar supermarkt en consument. Uiterst brutaal rijden ze met een vrachtwagen het terrein op, maken de alarminstallaties  onklaar, lachen even in de camera, laden hun wagen vol en zijn weg.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Namens de Vereniging Glastuinbouw Etten-Leur vertelt secretaris Jos Buijs over de ervaringen van de tuinders die elke keer weer met lede ogen moeten aanzien dat hun kratten gestolen zijn. En niet alleen de kratten zijn gewild, en passant wordt er ook gereedschap meegenomen of wordt de olietank wat leger gemaakt.

Bendes

"Diefstal is van alle tijden", zegt Buijs, "maar de laatste jaren wordt het steeds erger. Er wordt voor tienduizenden euro's gestolen. Onze leden hebben al veel geïnvesteerd in camera's en alarminstallaties. Op de camera's is te zien dat elke keer dezelfde tactiek wordt gebruikt. Iemand komt 's nachts poolshoogte nemen, schijnt met een lamp in de bedrijfsruimten en roept zijn maten op. De alarminstallatie wordt onklaar gemaakt en de spullen klaargezet. Een vrachtwagen rijdt voor en met een vol geladen wagen vertrekken ze weer. Het lijken professionele bendes die weten wanneer en waar net kratten zijn afgeleverd."

Europa

De inbraken vinden plaats in golven waarbij het gebied in Etten-Leur en wijde omtrek, zoals Breda, Prinsenbeek en Rijsbergen, van tijd tot tijd wordt afgestroopt. In 2017 was dat bijvoorbeeld in mei, juni, augustus en december. Het gaat voornamelijk om de EPS poolfust vouwkratten. Dat zijn kratten waarvoor statiegeld en huur betaald wordt en die circuleren. "Het is niet alleen ons probleem", vertelt Jos Buijs, "want de kratten met groenten gaan via de handelaar naar winkels verspreid over heel Nederland en Europa. Dezelfde diefstallen vinden ook plaats in andere landen. De grote vraag is wel: waar blijven ze?"

Onderzoek

De kratten kosten de teler ongeveer 4,50 euro. Ze zijn er in twee maten waarbij de kleinste het meest geliefd is. Daarvan kunnen er meer geladen worden, dus is de diefstal lucratiever. "Uiteraard hebben politie en verzekeringsmaatschappijen deze zaken in onderzoek en zij doen hun uiterste best om de inbraken een halt toe te roepen. Maar wij hebben als vereniging besloten onze leden te faciliteren met GPS peilzenders die in de fustvoorraad worden aangebracht." De vereniging, waarbij achttien ondernemers met meerdere bedrijven zijn aangesloten, hoopt hiermee wezenlijk bij te kunnen dragen om de dieven en hun afnemers te traceren en achter de tralies te krijgen.

Schade

Overigens zijn niet alleen de kratten een gewild object. Tuinders lopen het risico hele oogsten aan fruit te verliezen als in het voorjaar bij vorst de beregening van de jonge vruchten niet kan plaats vinden omdat de sproeiers gestolen worden. "En het is niet alleen het mogelijke verlies van een oogst, maar de pvc pijpen waarop de sproeiers zijn gemonteerd worden afgebroken. Die zitten allemaal onder de grond en moeten vernieuwd worden", verzucht de secretaris. "De waarde van de sproeiers is niet zo hoog, maar de schade is wel groot."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief