De burgemeester met het boekje. Naast haar schrijfster Ine van den Hoven. FOTO PETER HOUTEPEN
De burgemeester met het boekje. Naast haar schrijfster Ine van den Hoven. FOTO PETER HOUTEPEN

Burgemeester ontvangt eerste vliegtuigboekje

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Burgemeester Miranda de Vries van Etten-Leur heeft woensdag het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boekje 'Een vliegtuig boven de Klappenbergse heide' van schrijfster Ine van den Hoven. De uitreiking vond plaats in de gecombineerde groep 6 en 7 van basisschool De Springplank in de wijk Hooghuis.

Ine van den Hoven vertelt in het boekje de belevenissen van Stijn Mol, hoe hij als jong ventje op 27 juni 1909 de eerste vlucht in Nederland met een gemotoriseerd vliegtuig beleefde. Die vlucht op de Klappenbergse heide op de weg tussen Etten en Rijsbergen, die weliswaar slechts een paar minuten duurde, was van grote betekenis voor de geschiedenis van de luchtvaart.

Grootvader

Stijn Mol was de zoon van Kees Mol, die jachtopziener was in de Zwartenbergse polder. Hij was in dienst van de rijke industrieel Heerma van Voss, die de eerste vlucht in die zomer van 1909 mogelijk maakte en financierde. "En Kees Mol was mijn grootvader", zo liet schrijfster Ine van den Hoven de leerlingen van De Springplank voorafgaand aan de overhandiging weten.

Ze vertelde de scholieren ook over Heerma van Voss. "Een hele beroemde man die heel veel voor Etten en Leur heeft gedaan. Hij had heel veel geld en was eigenaar van een grote suikerfabriek. Een heel moderne man ook, zijn fabriek was de eerste die elektriciteit had."

Gratis

Alle kinderen uit groep 7 van de basisscholen in Etten-Leur krijgen het boekje gratis. De uitgave van 'Een vliegtuig boven de Klappenbergse heide' is een gezamenlijk initiatief van het Streekmuseum Etten+Leur, het Nederlands Drukkerij Museum en de Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland, en financieel mogelijk gemaakt door een gift van de Mastboom-Brosens Stichting uit Oud-Gastel.

Gemoderniseerd

Van den Hoven schreef het verhaal overigens al in 2009, bij de herdenking van het honderdjarig bestaan van de eerste gemotoriseerde vlucht. "Dat was voor het Nederlands Drukkerij Museum, die toen een prachtige tentoonstelling over die eerste vlucht hadden." Daarom is ook sprake van een tweede (gemoderniseerde) druk. Met het oog op de doelgroep heeft de schrijfster enkele verklarende notities toegevoegd. Het boekje wordt in juni onder de groepen 7 van de Etten-Leurse basisscholen verspreid.

Thema

Volgens Cees Jochems van het Nederlands Drukkerij Museum, ook bij de overhandiging aanwezig, sluit het verhaal van 'Een vliegtuig boven de Klappenbergse heide' ook prima aan bij het thema van de Monumentenroute die later dit jaar, in september, wordt gehouden. Dat thema luidt namelijk: Heerma van Voss.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief