De drie beoogde wethouders Martin van der Bijl (VVD), Kees van Aert (APB) en Jan van Hal (CDA).  FOTO STELLA MARIJNISSEN
De drie beoogde wethouders Martin van der Bijl (VVD), Kees van Aert (APB) en Jan van Hal (CDA). FOTO STELLA MARIJNISSEN

Nieuwe wethouders Etten-Leur bekend

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - De drie nieuwe kandidaat-wethouders in Etten-Leur zijn bekend. Namens het APB is dat Kees van Aert, de VVD heeft Martin van der Bijl naar voren geschoven en Jan van Hal (CDA) blijft in zijn kantoor, maar voor beperkte tijd. Zaterdag werd dat bekend gemaakt. Op die dag werd tevens het college-akkoord ondertekend door de drie fractievoorzitters.

Procesbegeleider Frans Dingenouts nam in vogelvlucht de belangrijkste momenten door om tot een raadsprogramma te komen, te beginnen met de uitslag van de verkiezingen op 21 maart van dit jaar. Daar behaalden APB en CDA beide zes zetels, Ons Etten-Leur vijf, de VVD drie, Groen Links, D'66 en Leefbaar Etten-Leur ieder twee zetels en als hekkensluiter de PvdA met een zetel. Allereerst werd de mogelijkheid tot een coalitie tussen APB, CDA en Ons Etten-Leur onderzocht en werden de thema's aangegeven die in het raadsprogramma aan de orde moesten komen. De conclusie van dit onderzoek was dat een coalitie niet haalbaar was.

Raadsprogramma

Na verder overleg werd tijdens een extra openbaar debat op 19 april besloten de haalbaarheid van een coalitie tussen APB, CDA en VVD te onderzoeken hetgeen leidde tot een concept raadsprogramma waarbij tijdens een openbare bespreking, een presentatie voor de leerlingen van deKatholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) en het Munnikenheide College en vervolgens de Onderwijs, Ondernemers, Onze inwoners, maatschappelijke organisaties en (andere) Overheden (5 O's) aanvullingen en aanscherpingen kenbaar werden gemaakt. Die zijn verwerkt in het definitieve raadsprogramma, dat onder de titel 'Samen maken we Etten-Leur' behandeld wordt op 24 mei.

Assessment

Voor de komende periode is door de beoogde coalitiefracties wederom gekozen voor drie wethouders, die overigens alle drie eerst werden onderworpen aan een assessment om hun geschiktheid als wethouder te testen. Zij gaan uitvoering geven aan het raadsprogramma. 'De interactieve wijze waarop dit raadsprogramma tot stand is gekomen, biedt ons inziens een prima basis om samen met Onderwijs, Ondernemers, Onze inwoners, maatschappelijke organisaties en (andere) Overheden dit raadsprogramma concreet uit te werken. Daarmee maken we samen Etten-Leur een fijne plaats om te wonen, werken en recreëren', aldus het college-akkoord ondertekend door de fractievoorzitters Peter van der Wulp (APB), Ronnie Buiks (CDA) en Frank Vrolijk (VVD).

Portefeuilles

Op hoofdlijnen wordt de portefeuilleverdeling als volgt: wethouder Kees van Aert (APB): openbaar gebied, verkeer en vervoer, water, afval milieu, onderwijs, sport en natuur. Wethouder Jan van Hal (CDA): ruimtelijke ontwikkeling, volkshuisvesting, cultuur, toerisme, recreatie, grondbedrijf, accommodaties, vastgoed en financiën. wethouder Martin van der Bijl (VVD): economische zaken, sociaal domein en coördinerend wethouder wijkgericht werken. Burgemeester Miranda de Vries zal naast haar wettelijke portefeuille, inhoudelijke portefeuilles vervullen die niet politiek gevoelig zijn. De exacte verdeling wordt door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld na de benoeming van de wethouders. Die worden op 24 mei, na het vaststellen van het raadsprogramma, door de gemeenteraad beëdigd.

Overdracht

Wethouder Jan van Hal zal tot uiterlijk 1 januari 2020 zijn functie vervullen. Het college-akkoord vermeldt: 'We kiezen ervoor om te starten met één ervaren wethouder. De andere twee wethouders zijn nieuw en ook onze burgemeester is nog maar vijf maanden burgemeester van Etten-Leur.' Het CDA zal voor een soepele overdracht tijdig een voorstel voor de opvolging aan de gemeenteraad voorleggen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief