De eerste kaartjes worden verkocht .
De eerste kaartjes worden verkocht . Foto: Stella Marijnissen
fotoalbum

Eerste duik in nieuw zwembad De Banakker

Door: Amber Kuijs algemeen

ETTEN-LEUR – De eerste duik is genomen in het spiksplinternieuwe zwembad De Banakker in Etten-Leur. Zondagmorgen gingen de deuren open, zelfs al vóór tien uur. Een kleurrijke ballonnenboog bij de ingang was het enige feestelijke tintje bij dit gedenkwaardige moment. Maar dat wordt na de grote vakantie goedgemaakt met een open dag. Wanneer die wordt gehouden wordt nog bekend gemaakt.

De bezoekers stonden geduldig in de rij om hun kaartje met barcode te kopen. Daarmee kunnen ze via de toegangsdeuren langs de van weerszijden van glas voorziene gang naar de kleedkamers. In die gang is rechts een vrij uitzicht op het wedstrijdzwembad, links kijk je uit over de Parklaan. "Fantastisch glas", zegt locatiemanager Sportfondsen Etten-Leur Jack Aarts. "Voldoet aan elke denkbare eis en je hoort niets van het verkeer."

Controlekamer
In de gang waar de deuren naar de kleedkamers zich bevinden, waaronder twee invalidekleedkamers en vier groepskleedkamers, is de wand van de gang toepasselijk uitgevoerd met een diepzee panorama. Bij de kleedkamers zijn 300 lockers waar je tegen een borg van 50 cent je spullen veilig kunt opbergen. Via de controlekamer wordt alles op afstand geregeld, van muziek tot de beweegbare bodems in de baden. In het gebouw hangen 27 camera's, de meeste ledverlichting werkt op sensoren en er is een aparte EHBO ruimte.

Waterglijbaan
Het valt niet te ontkennen, het is een mooi zwembad geworden: overzichtelijk en compact. Bij het instructiebad bevindt zich een infraroodsauna om de spieren te  verwarmen. Daarnaast zijn er twee bubbelbaden en een peuterbadje met de nodige speeltuigen, die zondagmorgen onmiddellijk in gebruik werden genomen. Helemaal super is de waterglijbaan met zelf te kiezen muziek, van disco tot jungle, lichteffecten en touch points. Als alles eenmaal goed werkt, kan zelfs de snelheid gemeten worden. "Maar we moeten nog een heleboel finetunen", vertelt Aarts.

Sneller
Quido van den Berg (14) en Perry van Gool (13) vinden dat ook. "De glijbaan mag wel ietsje sneller, de stroming is te langzaam", vinden ze beide. De twee weten zich overigens uitstekend te vermaken in het spray park buiten. Melissa (8) vindt de waterglijbaan helemaal top. "Maar hij mag wel wat sneller", vindt ook zij. Emmeline (9) durft eigenlijk niet alleen en vader John gaat mee naar boven. Uiteindelijk plonst ze toch, alleen, vanuit de glijbaan in het bad. Het wedstrijdbad heeft bij de duikplank een diepte van 3.50 meter. Het beweegbare deel van de bodem kan een diepte creëren van enkele centimeters tot twee meter.

Feest
Bob van Soest, regiomanager van exploitant Sportfondsen, in antwoord op de vraag waarom er geen feestelijkheden zijn: "Het zwembad is op 22 mei opgeleverd en dan wil je zo snel mogelijk open om alle activiteiten doorgang te laten vinden. Dat is nogal een operatie. Het oude zwembad ging op 26 mei dicht. Op die dag hebben we alles goed doorgesproken met het personeel, zoals bijvoorbeeld het calamiteiten- en ontsnappingsplan. Daarnaast zijn er computersystemen die volledig operationeel moeten worden gemaakt en de techniek moet goed afgesteld worden. Zo'n zwembad met deze installaties heeft nu eenmaal kinderziektes en die willen we er eerst helemaal uit hebben. Alles moet optimaal werken, pas dan gaan we echt feest vieren." En dat gebeurt tijdens de nog te houden open dag, na het zomerseizoen.

De eerste duik is genomen.
De gang bij de kleedkamers.
De 'kappershoek' met haardrogers.
Het instructiebad met bubbelbaden en peuterbadje.
Peuterbadje
In de waterglijbaan met licht en geluid.
Kies je eigen muziek bij de waterglijbaan.
Emmeline
Quido en Perry


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief