Burgemeester Miranda de Vries feliciteert Kees en Sjan Bulkmans-Oostvogels. FOTO RINY OOSTVOGELS
Burgemeester Miranda de Vries feliciteert Kees en Sjan Bulkmans-Oostvogels. FOTO RINY OOSTVOGELS

Diamanten huwelijksfeest voor Kees en Sjan Bulkmans

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - Kees en Sjan Bulkmans uit Etten-Leur zijn deze maand zestig jaar getrouwd. Verder vierde Sjan in juni haar tachtigste verjaardag en werd achterkleinzoon Wouter geboren.

Kees Bulkmans (82) werd geboren in Etten op de grens van 't Heike, ofwel Sint Willebrord. Zijn ouders hadden een buurtcafeetje, café Bulkmans, waar het gezellig vertoeven was om een potje te kaarten of te biljarten. In het gezin Bulkmans was het ook gezellig. Het was ouderwets groot gezin met twaalf kinderen waarvan Kees nummer zes was. Hij ging in Sint Willebrord naar school, want dat was dichterbij. Bulkmans is sinds zijn zeventiende een fervent duivenmelker en is later nog voorzitter geweest van duivenclub De Snelpost in Etten-Leur.

Werken

Sjan Oostvogels is een echte Ettense. Ze was van vijf kinderen de oudste. Na de lagere school ging ze naar de huishoudschool. "Dat was in het klooster",vertelt ze. "En toen ik van school afkwam ging ik werken bij de schoenstikkerij. Die was achter de Van Gogh Kerk, waar nu de Schapenweide is."

Liefde

Toen Sjan zestien jaar oud was ging ze dansen bij Rinus en Netje Klep, zaal Crescendo. "Onze buurman was voorzitter van de duivenvereniging en ging daar naartoe. Zijn vrouw kon niet mee, die was hoogzwanger, toen mocht ik mee." In de danszaal was ook Kees Bulkmans, toen achttien jaar oud. Hij was er voor een prijsuitreiking van de duivenvereniging. Hij gaf zijn ogen goed de kost, liet zijn blik vallen op Sjan en vroeg haar ten dans. Toen was de liefde daar.

Dansen

De verkering was het eerste half jaar geheim. "We gingen zo vaak als we de kans kregen dansen", zegt Sjan. "Dat kon op een bruiloft zijn of bij buurtfeestjes en dan spraken we stiekem af." Na een half jaar werd Kees eindelijk voorgesteld aan de ouders van Sjan en werd de verkering officieel. Die duurde vier jaar tot hun huwelijk in 1958. Het stel woonde eerst in bij de ouders van Kees, boven het café. "Ik was nummer zes van de kinderen", vertelt Kees, "dus het was zo'n beetje wachten tot anderen vertrokken en wij erin konden." Ze verbleven er twee jaar en kregen toen het huis waar ze nu nog wonen.

Snoep

Bulkmans doorbracht zijn werkzame leven achter het stuur. Hij werd vrachtwagenchauffeur en reed door heel Nederland. Vaak fungeerde hij als opleider voor zijn bijrijders. Door zijn werk werd hij ook een zeer populaire figuur bij de kinderen uit de buurt. "Ik moest verpakkingsmateriaal afleveren bij snoep- en broodfabrieken en dan kreeg je nog wel eens wat. Hele potten snoep, waarvan de verpakking was beschadigd of zo. Ja, dan heb je wel wat uit te delen hè."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief