Het bord op de rotonde Beiaard-Bisschopsmolenstraat-Rode Poort.
Het bord op de rotonde Beiaard-Bisschopsmolenstraat-Rode Poort.

Inwoner stoort zich aan (toekomstige) reclame op rotondes Etten-Leur

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Wellicht zijn ze u al opgevallen op de elf rotondes die Etten-Leur telt: bordjes met de tekst 'Hier uw reclame'. Het betreft hier een samenwerking van de gemeente Etten-Leur met een bedrijf, waarbij het mogelijk is dat ondernemers tegen betaling per 1 juli een rotonde in de gemeente adopteren.

Op verzoek van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders is door een extern bureau onderzocht of er voor de gemeente Etten-Leur extra inkomsten konden worden gegenereerd door reclame-uitingen in het openbaar gebied. Uit het onderzoek zijn de reclameborden boven aan lichtmasten, sandwich-borden om de lichtmasten, reclame in bushokjes en reclame op de rotondes als voorstel uitgekomen. Dit is door het college akkoord bevonden en gecommuniceerd met de raad. Deze verschillende middelen worden ook door verschillende exploitanten beheerd. Dit zijn contracten met een vaste termijn van meerdere jaren. Het beheer van de rotondes zelf (en het groen) ligt overigens nog gewoon bij de gemeente Etten-Leur.

Ruil

De bedrijven die een rotonde adopteren betalen mee aan het onderhoud van het middeneiland van de rotondes. In ruil hiervoor mogen de bedrijven reclameborden op de rotonde plaatsen. Overigens genereren de opbrengsten van alle reclame-uitingen in het openbaar gebied in algemene zin inkomsten voor de gemeente Etten-Leur. 

Autostrada

Het initiatief om reclame-uitingen te plaatsen stuit op weerstand van inwoner Mart van Lieshout van Etten-Leur. Hij verwijst daarbij naar de Autostrada in Italië, waar langs de snelwegen een aaneenschakeling van reclameborden te zien is. "Zeer onrustig en een attentiewaarde van 0.0."

Aandacht

Van Lieshout denkt niet dat ondernemers op deze rotondes achter de reclameborden gaan zitten om een selfie te maken of dat automobilisten op de rotonde gaan stoppen om een 06-nummer te noteren van een plaatselijke ondernemer. "Wat ik wel denk is dat automobilisten, zeker in het spitsuur, alle aandacht nodig hebben om op het verkeer te letten. Op de fraaie Parklaan in Etten-Leur komen ook steeds meer reclame uitingen. Waar gaat dit naar toe?"

Vaandel

"Als de grasmaaier of veegwagen van de gemeente het begeeft, gaan we dan alle lantaarnpalen voorzien van reclameborden om de kosten te dekken?", vervolgt hij. "Ik denk dat groenvoorziening en verkeersveiligheid hoog in het vaandel van de gemeente moet staan en dat de commercie altijd op het tweede plan moet komen."

Protest

Mart van Lieshout hoopt dat meer mensen zich storen aan deze vorm van wildgroei en massaal hun ongenoegen kenbaar maken bij de gemeente Etten-Leur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief