Van links naar rechts Isabelle Borghouts, Toos Sterrenberg en Bert van Bezouw. FOTO PETER HOUTEPEN
Van links naar rechts Isabelle Borghouts, Toos Sterrenberg en Bert van Bezouw. FOTO PETER HOUTEPEN
FOTOALBUM

Drie nieuwe dragers van zilveren Moeierboomspeldje in Etten-Leur

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Sinds donderdagavond is Etten-Leur drie nieuwe dragers van een zilveren Moeierboomspeldje rijker. Het gaat om Toos Sterrenberg, Isabelle Borghouts en Bert van Bezouw. De onderscheiding bestaat sinds 2015 en wordt sinds vorig jaar op 21 juni onder de monumentale Moeierboom uitgereikt aan mensen die iets bijzonders voor de gemeente Etten-Leur betekenen of betekend hebben.

Met enig ceremonieel vertoon en met medewerking van het Cloveniersgilde werden donderdag - door de voor deze gelegenheid sprekende Moeierboom - achtereenvolgens Sterrenberg, Borghouts en Van Bezouw in het zonnetje gezet. Van de door inwoners aangedragen kandidaten vond de onafhankelijke jury (bestaande uit Johan Oldenburg, Rentia Krijnen en Corrie van Gool) dat zij de speld verdienden. Waard Jac van Dongen van café De Klomp, bedenker van de speld, speldde hen het kleinood op. 

Vrijwilligerswerk

Toos Sterrenberg was eerst vrijwilligster in de Heilig Hartkerk. Toen die afgebroken werd, zette ze haar activiteiten voort in de Lambertuskerk. Als iemand ziek is, behoefte heeft aan een praatje of er een boodschap moet worden gedaan, staat Toos paraat.

Isabelle Borghouts is al jaren actief in het vrijwilligerswerk. Ze is onder andere als overblijfmoeder actief geweest bij De 4 Heemskinderen, verder is ze voorzitter van wijkvereniging Centrum Oost, verricht hand- en spandiensten bij het CDA Etten-Leur en is overal aanwezig waar ze nodig kan en mag zijn.

Bert van Bezouw tenslotte ontving het speldje omdat hij bij welk evenement dan ook in Etten-Leur altijd met dranghekken loopt te sjouwen. "Of het nou de kermis is, de wielerronde of het MaMi-spektakel, het maakt hem allemaal niks uit", aldus de sprekende Moeierboom. "En als je tegen Bert zegt dat je nog een muurtje hebt om te slopen, dan is het al gesloopt voordat je de vraag gesteld hebt. Want Bert helpt iedereen. Hij is niet alleen een man van het woord, maar ook van de gezelligheid." 

Contact

In 2015 werd het zilveren Moeierboomspeldje voor het eerst uitgereikt aan Lauran Mol. Toen hij in 2015 met pensioen ging als acquisiteur bij de Etten-Leurse Bode, vond Jac van Dongen dat dit niet zomaar ongemerkt voorbij mocht gaan. Vanwege de verbinding die Mol met de Etten-Leurse ondernemers had, vond de kastelein het een sociale plicht om dit op een bijzondere manier te gedenken. Lauran Mol zelf vond het zelf teveel eer om alleen het speldje te mogen dragen. Als een van de motoren achter de Stichting Etten-Leur Promotie (STEP) nam hij contact op met Van Dongen met het idee om meer structurele inhoud aan het Moeierboomspeldje te geven. In 2016 ontvingen Jos de Zwart en Wim van Brink er ook eentje. De Zwart vanwege zijn vele muzikale kwaliteiten en Van Brink voor zijn sociale verrichtingen voor onder andere de Stichting Jeugdland en de Ouderenbond.

Bijzonder

Vorig jaar werden op 21 juni onder de Moeierboom vier zilveren speldjes uitgereikt: aan Wout Ellerkamp voor zijn verdiensten voor Stichting Jeugdland, aan Carien van Peer voor haar inzet als mantelzorger van haar buurvrouw en voor haar inzet voor buurtvereniging Bankenstraat, aan Sandra Wijkhuisen vanwege haar inzet voor de Stichting Yellow Roses Foundation (die verwendagen voor vrouwen met een levensbedreigende ziekte organiseert), en aan Jos Martens vanwege zijn betekenis voor de sport, het onderwijs, de stedenband en heemkundekring Jan uten Houte. Een bijzondere onderscheiding, het gouden Moeierboomspeldje, was in 2017 weggelegd voor Jac van Dongen zelf, onder andere voor zijn vele werk voor het Smartlappenfestival en het MaMi-spektakel.

Bordje

Sinds begin dit jaar hangt op de gevel van café De Klomp ook een bord met daarop de namen van de dragers van het zilveren en gouden Moeierboomspeldje tot nu toe. Sinds donderdagavond inclusief de namen van Toos Sterrenberg, Isabelle Borghouts en Bert van Bezouw. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief