Er was van alles en nog wat te doen op het terrein van Unitas'30. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Er was van alles en nog wat te doen op het terrein van Unitas'30. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Kinderen genieten op LeukeDingenDag in Etten-Leur

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR – Vele kinderen uit pleeggezinnen amuseerden zich zondag kostelijk op de LeukeDingenDag in Etten-Leur, die voor het tweede opeenvolgende jaar gehouden werd op het terrein van voetbalvereniging Unitas'30. De basisschoolleerlingen kwamen van heinde en verre met hun pleegouders en pleegbroertjes en -zusjes en genoten van allerlei leuke activiteiten en lekker eten, drinken en snoepen. 

Het was voor de achtste keer dat de Stichting LeukeDingenDag dit evenement organiseerde voor minder bedeelde kinderen in Nederland, die om wat voor reden dan ook woonachtig zijn in pleeggezinnen, pleeghuizen, gezinsvervangende huizen en instellingen. De dag werd geopend door burgemeester Miranda de Vries, na een openingswoord door de voorzitter van de stichting, Wim Vernes, en voorzitter Martin Joosen van Unitas'30.

Accommodatie

Ook ambassadeur wethouder Jan van Hal werd bij de opening betrokken. Hij heeft, door zijn bemiddeling in de accommodatie in de beginjaren, een belangrijke rol gespeeld in de organisatie van deze dag, die voor de vijfde keer in Etten-Leur werd gehouden. Zowel vorig jaar als dit jaar zijn gebouw en velden van Unitas'30 door de voetbalvereniging ter beschikking gesteld. Martin Joosen: "We werden vorig jaar benaderd en vonden het een fantastisch evenement. We hebben volmondig ja gezegd en het werd een groot succes. Toen Wim Vernes het dit jaar weer vroeg zeiden we ja, geen twijfel mogelijk. Als vereniging kunnen we zo op maatschappelijk gebied iets doen voor de kinderen." De toezegging voor volgend jaar is alweer gedaan.

Ontmoeten

Diverse organisaties zoals onder andere Juzt (gevestigd in Breda) en Combinatie Jeugdzorg zorgen er elk jaar voor dat gezinnen met pleegkinderen worden uitgenodigd zich op te geven voor de dag. "Er wordt erg naar uitgekeken door de kinderen", zegt Mieke Jorrissen van Juzt, "en ze komen allemaal graag terug. Het biedt kinderen wiens broertje(s) of zusje(s) bij andere pleeggezinnen zijn ondergebracht ook de mogelijkheid om elkaar onder andere omstandigheden te ontmoeten."

Beestenboel

In het clubgebouw op de benedenverdieping werd de make up afdeling druk door de dames  bezocht, er werden dromenvangers gemaakt en cup cakes versierd. Op de bovenverdieping was ruimte voor een massage, voor reiki en modelbouw. Buiten op het terrein voor het clubgebouw was nog veel meer te beleven. Bij Dr. Dennie leerden de kinderen leuke proefjes met huis-, tuin-  en keukenmiddeltjes, er kon pony worden gereden en er was zelfs een heuse mini kinderboerderij, de beestenboel.

Stormtroopers

Voor de sportievelingen werd er door personal trainer Michel Tunnisen een bootcamp georganiseerd en bij een voetbalclub mocht de voetbalclinic uiteraard niet ontbreken. Daarnaast liepen heuse stormtroopers uit Star Wars over het terrein, ze waren ongevaarlijk en hielpen zelfs mee met een spelletje waarbij tien Ewoks de pineut waren als er met een Nerf gun op werd geschoten. De nodige springkussens ontbraken uiteraard niet, evenals de ridderspelen en het boogschieten. Kortom teveel activiteiten om op te noemen.

Fantastisch

Wim Vernes is vanaf de eerste LeukeDingenDag bij de organisatie betrokken. "Al het eten en drinken wordt gesponsord, we hebben belegde broodjes, frietjes, fruit, snoep. Het zijn bedrijven uit Etten-Leur en omgeving die ons helpen. Daarnaast ondersteunen de service organisaties ons financieel en bieden plaatselijke organisaties hulp. We zijn ieder jaar op zoek naar nieuwe ideeën voor de kinderen en nieuwe sponsors zijn natuurlijk altijd welkom. Het is fantastisch, die glimlach op die gezichten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief