Juul Bouman onder de Moeierboom. ARCHIEFFOTO PETER HOUTEPEN
Juul Bouman onder de Moeierboom. ARCHIEFFOTO PETER HOUTEPEN

Accordeonist Juul Bouman stopt - in elk geval voorlopig - met spelen

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Juul Bouman stopt - in elk geval voorlopig - met spelen op zijn accordeon in Etten-Leur. Dat heeft de muzikant dinsdag laten weten tijdens een gesprek met de gemeente Etten-Leur.

Aanleiding voor het gesprek was het incident dat afgelopen zaterdag plaatsvond. Terwijl Bouman zat te spelen bij de Action in het winkelcentrum werd hij vanuit een tegenover gelegen appartement bekogeld met eieren. Dinsdag heeft de gemeente geprobeerd om afspraken te maken over de straatoptredens van de 74-jarige oud-melkboer.

Overlast

De gemeente constateert dat er liefhebbers van straatmuziek zijn en mensen die de optredens minder waarderen. Zowel de politie als de gemeente ontvingen de laatste weken steeds meer meldingen van mensen die overlast ervaren van het straatoptreden van de accordeonist. Toezichthouders van de gemeente constateerden zelf ook dat zijn optredens vaker plaatsvonden en dat er meer attributen bij de optredens werden uitgestald. Bouman zamelt met zijn optredens geld in voor KiKa; het bedrag staat inmiddels op bijna 7.000 euro.

Afspraken

In april maakten Bouman en de gemeente al eerder afspraken. "We hoopten dat deze afspraken zouden zorgen voor een situatie waar iedereen gelukkig mee was", aldus de gemeente in een openbare verklaring. "Het blijkt nu toch nodig om specifiekere afspraken te maken. Op die manier is voor iedereen duidelijk wat wel en wat niet kan."

Voorwaarden

Formeel heeft de accordeonist voor zijn activiteiten een vergunning of ontheffing nodig. De gemeente heeft Juul Bouman laten weten dat zij bereid is een vergunning/ontheffing aan hem te verstrekken, maar wel onder voorwaarden. Zo krijgt de muzikant voor zijn optredens de keuze uit vier aangewezen locaties: het Raadhuisplein, de Markt nabij de Moeierboom, het Burchtplein en het Van Bergenplein. Verder mag hij optreden gedurende drie dagdelen per week - een dagdeel duurt van 10.00 tot 13.00 uur of van 13.00 tot 16.00 uur -  en Bouman kan zelf beslissen welke drie dagdelen hij kiest. Daarnaast mag hij voor een optreden maximaal een half uur op dezelfde plaats verblijven en moet hij de stalling van zijn attributen staken.

Bevindingen

De vergunning zou gelden voor een maand, met daarna een evaluatie in overleg met de accordeonist. Op basis van de bevindingen zouden dan afspraken kunnen worden gemaakt voor een eventueel aansluitende vergunning/ontheffing. Bouman liet dinsdag in het gesprek met de gemeente al direct weten dat hij niet onder deze voorwaarden wil spelen en dat hij in dat geval stopt met zijn optredens.

Deur open

Wat de gemeente Etten-Leur betreft mag hij op deze beslissing terugkomen en staat de deur altijd voor hem open als hij besluit alsnog een vergunning aan te vragen. "Met de vergunning regelen we dat iedere straatartiest weer op dezelfde manier behandeld wordt. De man die regelmatig met zijn draaiorgel Etten-Leur bezoekt heeft hiervoor ook een geluidsontheffing aangevraagd en mag ook maximaal dertig minuten op dezelfde locatie spelen", besluit de gemeente Etten-Leur in de verklaring.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief