Afbeelding

Honderdjarige Lenie van der Star op verjaardag erelid van bridgeclub Etten-Leur

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Het gebeurt niet iedere dag dat je op je honderdste verjaardag benoemd wordt tot eerste en enige erelid van een bridgeclub. Nog zeldzamer is het dat je als honderdjarige nog steeds tweemaal per week actief gaat bridgen en nog steeds hoge scores haalt. De Etten-Leurse Lenie van der Star-Sens kan er over meepraten.

Woensdag was het precies honderd jaar geleden dat Lenie van der Star-Sens in Utrecht het levenslicht zag. Ondanks wat kleine fysieke ongemakjes is ze nog steeds zelfstandig en onafhankelijk, scherp van geest en houdt ze alles in de gaten.

Kleren

Lenie herinnert zich nog goed dat ze als kind thuis nog geen elektriciteit hadden, maar dat er gewoon gaslicht was. Op haar zevende ging ze met lei, spons en griffel naar de lagere school. Toen haar vader een baan in De Haag kreeg, verhuisde het gezin Sens naar Den Haag, waar Lenie tot haar 24e woonde. Ze trouwde en trok met haar man naar Nijmegen. Daar werd haar eerste kind geboren en maakte ze de slag om Nijmegen mee: "Je was blij dat je nog leefde, alles was gebombardeerd en kapot geschoten. We hadden alleen onze kleren die we aan hadden nog maar."

Na de oorlog gingen ze terug naar Den Haag en in 1965 werd haar man directeur bij Jaczon, een bedrijf in diepvriesgroenten in Etten en Leur. "Volgend jaar woon ik vijftig jaar hier in mijn huis. Toen we erin trokken stonden de spruiten hiernaast nog op het land. Ik heb hier in Etten-Leur mijn stekkie wel gevonden en zelfs tot voor kort nog carnaval gevierd." Lenie heeft vier kinderen, acht kleinkinderen en elf achterkleinkinderen.

Traplopen

Nog steeds loopt ze elke dag zelf met haar rollator naar het winkelcentrum om boodschappen te doen. Koken doet ze eveneens nog iedere dag zelf en als het enigszins kan zoekt ze de aanbiedingen op. Traplopen doet ze nog zonder traplift, maar naar beneden lopen doet ze achterstevoren en telt daarbij de treden omdat haar gezichtsvermogen wat verminderd is. Zestien jaar geleden werd ze getroffen door een hersenvliesontsteking, waardoor ze daarna niet meer kon fietsen. "Dat is een van de ergste zaken die me is overkomen." Ze heeft een ijzersterk geheugen en vergeet nooit een verjaardag.

Jenever

Op haar eigen verjaardag werd Lenie verrast door het bezoek van loco burgemeester Kees van Aert. Op zijn vraag wat het geheim is om zo gezond, zo oud te worden gaf Lenie de volgende verklaring: "Dat is de mix van Elixer d'Anvers met jonge jenever. Iedere avond neem ik daar een borreltje van. Ik zie dat de fles bijna leeg is, dus dan moet ik naar België voor een nieuwe!" In de tijd dat Lenie nog actief met een damesfietsclub fietste, stond er regelmatig een tochtje naar de grensstreek op de planning, waarbij de fietsvrienden vriendelijk verzocht werden om twee flessen Elixer in de fietstas mee te smokkelen.

Receptie

Behalve gelukstelegrammen van de Koning en de Koningin en een van de Commissaris van de Koning zijn er tientallen felicitaties bezorgd. Zaterdag 11 augustus is er een receptie voor genodigden, die muzikaal opgeluisterd wordt door het trio 'Mijn Jongens'. Aansluitend is er een familiediner, waarbij de hele familie met 38 man aan zal zitten. FOTO FRANS VAN DER BOM



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief