Olie B. Bommel en Tom Poes... Wie kent ze niet? AFBEELDING: STICHTING HET TOONDER AUTEURSRECHT
Olie B. Bommel en Tom Poes... Wie kent ze niet? AFBEELDING: STICHTING HET TOONDER AUTEURSRECHT

Werk Marten Toonder naar Drukkerij Museum Etten-Leur

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Uit de pen van Marten Toonder vloeide wellicht één van Nederlands meest bekende stripfiguren: Olivier B. Bommel. De goedaardige beer en heer zorgt met kameraad Tom Poes voor menig avontuur. In november zijn zij en ander werk van Toonder te zien in het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur.

Dat het werk van Toonder naar Etten-Leur komt is best uniek te noemen, legt secretaris van het museum Cees Jochems uit. “Met zijn brede oeuvre is Toonder een belangrijke Nederlandse striptekenaar, die bovendien ook in het buitenland de nodige bekendheid verwierf.” En, zo stelt Jochems, Toonder heeft daarnaast met de uitspraken en kenbaarheid een bijdrage aan de Nederlandse (strip)cultuur gegeven. “Zowel op het gebied van taal als met zijn pen.”

Expositie
Hoe krijg je echter het werk van Toonder naar Etten-Leur? Dat gebeurde volgens Jochems vrij toevallig, maar daar gingen wel wat jaren overheen. “In 2006 kwam ik in contact met een werkgroep rondom Marten Toonder tijdens een expositie.” Toen het Drukkerijmuseum na de geslaagde expositie over Fiep Westendorp (bekend van de tekeningen van onder andere Jip en Janneke) vorig jaar nog een onderwerp zocht, kwam men via Jochems op het idee om de komende expositie aan Toonder en zijn stripfiguren te wijden. Het museum besloot eerder, mede vanwege de kosten en baten, nog maar één of twee grote tentoonstellingen te organiseren. “De kleine tentoonstellingen werden nauwelijks bezocht. Dus dat moest veranderen. Een grote naam spreekt toch meer aan.”

Groot denken
De organisatie is onder andere in samenspraak met Toonder-kenners gegaan, vertelt Jochems. “Bijvoorbeeld met Pim Oosterheert van museum De Bommelzolder, die hebben veel archiefmateriaal en tekeningen beschikbaar gesteld.” De organisatie hoopt met de tentoonstelling een chronologisch overzicht van het werk en leven van Toonder te geven. “Over de precieze invulling komen we echter op een later tijdstip met een speciale werkgroep bijeen”, aldus Jochems.

Koppermaandag
Nu al is bekend dat op 7 januari 2019 de traditie van de Koppermaandagprent in Etten-Leur ook voorzien wordt van een Toonder-tintje. “Wij reiken dan namens het Drukkerij Museum een kopergravure uit aan de burgemeester. Dat wordt waarschijnlijk een gravure in de stijl van Toonder.” En dat is heel bijzonder, benadrukt Cees Jochems.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief