Het was gezellig op het Van Bergenplein. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Het was gezellig op het Van Bergenplein. FOTO STELLA MARIJNISSEN
FOTOALBUM

Genieten van koffie, lekkers en activiteiten op Burendag 2018

ETTEN-LEUR - De diverse wijken in Etten-Leur hebben elk op hun eigen manier invulling gegeven aan de jaarlijkse Burendag. Zaterdag spoorden diverse activiteiten inwoners van Etten-Leur aan om elkaar eens op een andere plaats dan in de winkel of op de stoep te ontmoeten. Er werd koffie gedronken, er werd actie ondernomen en er werd vooral ook gekletst met elkaar. En daar gaat het tenslotte om bij een Burendag.


De tijden liepen niet gelijk op met elkaar, maar de Burendag wegwijzer gaf een duidelijke omschrijving van hetgeen hier en daar en van hoe laat tot hoe laat georganiseerd werd. Overal een kop koffie met lekkers, workshops, wandelingen, muziek, modeshows en spelletjes. Etten-Leur had zijn best gedaan om de buren te ontmoeten.

Feest

Op het vernieuwde Van Bergenplein wist presentator en entertainer Hans van Gils met zijn kletspraatjes en muziekje mensen naar de bankjes te lokken om een bakje koffie of thee te drinken en in een versgebakken appelflap te happen. Adrie Roovers en Tiny Vons vonden het wel gezellig op het plein. Ze zijn dan wel geen buren, Tiny komt uit Prinsenbeek, maar ze zijn het erover eens: "Dit is leuk." Wim Bluemink woont al vijftig jaar aan het Van Bergenplein. Hij vertelt: "Er lag een briefje en ik ging écht naar de buren voor een bakkie koffie." Richard van Dijk, betrokken bij de organisatie van de Burendag, wilde eigenlijk een groot feest organiseren voor jong en oud ter gelegenheid van de herindeling van het plein. "Maar de voorbereidingstijd was te kort." Toine Robbeson voegt toe: "We hadden al een thema: 'Life at Leur'."Er werd gekozen voor het alternatief, gewoon lekker buurten met elkaar. Ook leuk, maar dat feest dat komt er. Volgend jaar! Dat beloofden beide heren.

Prachtig

Op de Haansberg werd hard gewerkt om het terrein rond de Mariakapel, het Kruisbeeld en bij de Blikvanger winterklaar te maken. Eens per maand, in het groeiseizoen, steken de buurtbewoners de handen uit de mouwen om onkruid te wieden en het groen netjes te houden. "Leuk om met elkaar te werken en elkaar beter te leren kennen", zegt Haansberg bewoner Bert Verhees. Een speciaal moment en reden voor een feestelijke toost was de komst van burgemeester Miranda de Vries, die samen met de voorzitter van buurtvereniging de Haansberg, Koos Boot, en de kartrekker van de onderhoudsploeg, Frans Robben, een intentieverklaring ondertekende voor nogmaals vijf jaar onderhoud van het Mariakapelletje, het Kruisbeeld en de Blikvanger met zijn omgeving en beplanting. "Prachtig dat jullie dit samen doen en fijn dat het zo mooi is", zei de burgemeester, die vervolgens namens de gemeente een cheque overhandigde ter waarde van 300 euro om de planten te vervangen die het door de droogte van deze zomer niet gered hebben.

Spelletjes

In wijkgebouw De Gong was er grote belangstelling voor de workshop Djembé en Afrikaanse dans. Daarnaast konden kinderen boetseren en hun mooiste dromenvangers maken. Ut Praotuis in de wijk Banakkers was voor deze Burendag speciaal ingericht voor kinderen. De achterliggende gedachte was om Syrische kinderen samen met de Nederlandse te laten proeven van echt Hollandse spelletjes. Het was er druk en de ouders lieten zich de Syrische hapjes goed smaken. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief