Kinderkoor Hartegalen viert feest! FOTO STELLA MARIJNISSEN
Kinderkoor Hartegalen viert feest! FOTO STELLA MARIJNISSEN

Kinderkoor Hartegalen viert gouden jubileum

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - Kinderkoor de Hartegalen in Etten-Leur bestaat een halve eeuw. Vijftig jaar geleden was Toon Hendrikx de oprichter en tot op heden zingt het kinderkoor de sterren van de hemel in de Lambertuskerk in Etten en de Petruskerk op de Leur.

Ria van Ginneken was de eerste dirigent van het kinderkoor. Zij vertelt: "Eigenlijk was de oprichting van het koor in augustus 1967, maar we houden 1968 aan vanwege de vermelding in 'Kroniek van een kerk'." Dit herinneringsboek werd uitgegeven in 2014 en verhaalt over de geschiedenis van de parochie en kerk van het Heilig Hart van 1957 tot 2012. Het kerkgebouw werd in 2012 gesloopt.

Koorreisje

Het kinderkoor was van meet af aan een gemengd gezelschap met meisjes van de Jozefschool en jongens van de Heilig Hartschool. "Er waren meer meisjes als jongens", zegt Van Ginneken, "en we repeteerden aanvankelijk op de jongensschool. Later gingen we naar de Sint Jozefschool, maar vervolgens weer naar de Heilig Hartschool. Daar was meer ruimte. Er was een grote hal en dat gaf een goed geluid. We hadden wel veertig koorleden, want in die tijd was er nog niet veel te doen voor de jeugd." Van Ginneken herinnert zich nog dat de kinderen eens per jaar de collecte mochten houden voor het koorreisje. "We zijn zelfs een keer met de trein naar ponypark Slagharen geweest", lacht ze.

Mariaparochie

Tijden veranderden en van lieverlee kregen kinderen andere interesses in sport en recreatie. De kerkgang werd minder en Van Ginneken droeg het dirigentenstokje na vijftien jaar over aan Kitty van der Vorst. Tijdens haar dirigentschap werd de naam Hartegalen ingevoerd. "Er waren nogal wat koren die de Nachtegalen heetten en dat gaf wel eens verwarring bij reserveringen en uitstapjes. Vandaar de onderscheidende naam Hartegalen", aldus Van Ginneken. Na de sloop van de Heilig Hartkerk werden de Hartegalen het koor van de Mariaparochie.

Begeleiding

Het ledenaantal van het kinderkoor zit in de lift. Momenteel zijn er weer een twintigtal zanglustigen. Anke van Dorst hanteert sinds 2015 met verve en inspiratie het dirigentenstokje.  Muzikaal worden de kinderen begeleid door begenadigd toetsenist Gianluka Galvez Vargas. Deze vijftienjarige vwo-vijfdeklasser is leerling van pianodocent Pieter van Dijck. "Hij vroeg me eens in te vallen bij het koor, daarna nog een keer en nu ben ik de vaste begeleider." Zongen de kinderen voorheen vooral kerkliederen, nu is dat met een wat moderner muzikaal sausje overgoten en ligt de nadruk op kinderliedjes die aansluiten bij het thema van de gezinsvieringen in de Lambertuskerk en de Petruskerk.

Feest

Op 4 november start het gouden jubileumfeest van de Hartegalen om 11.00 uur in de Lambertuskerk met een eucharistieviering. Het thema luidt 'De wereld is een toverbal'. "Natuurlijk zullen alle voormalig dirigenten aanwezig zijn", verwacht de werkgroep gezinsviering. Na de viering is er koffie, thee en tijd voor ontmoeting met alle belangstellingen. Een fototentoonstelling met herinneringen aan 50 jaar Hartegalen zal te zien zijn. Er is een gezellige sing-a-long gepland met gouwe ouwe kinder-kerkmuziek-krakers en er kan deelgenomen worden aan een verrassingsworkshop voor de kinderen waar veel tamtam in zit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief