Afbeelding

Waterkeringen moeten worden verlegd

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Waterschap Brabantse Delta wil een aantal sluizen met permanente pompen plaatsen in de Laaksche Vaart en de Leursche Haven om overstromingen tegen te gaan. Daarvoor moeten een aantal waterkeringen worden verlegd. Maatregelen nodig om overstromingen te voorkomen

Momenteel stuwt rivier de Mark bij hoogwater het water de Leursche Haven, de Laaksche Vaart en de Kibbelvaart in. Daardoor stijgt het water en kunnen deze vaarten hun water niet meer afvoeren. Daardoor ontstaan in het achterland rondom Etten-Leur wateroverlast. Ook voldoen een aantal bestaande waterkeringen tussen de Hoop en de Laaksche Vaart en tussen de Laaksche Vaart en de Leursche Haven niet meer aan de veiligheidsnormen en zijn afgekeurd. Dit geldt ook voor de keringen langs de Leursche Haven, de Laaksche Vaart en de de Kibbelvaart.

Oplossingen

Waterschap Brabantse Delta heeft naar verschillende oplossingsmogelijkheden gekeken. Uiteindelijk ging de voorkeur naar het aanleggen van een aantal nieuwe pompen en sluizen en het verleggen van een aantal waterkeringen. Bij de gekozen oplossing houden de sluizen in de Laaksche Vaart en de Leursche Haven het hoge water vanaf de Mark weg. De waterstand wordt daardoor niet langer beïnvloed door de Mark. De waterkering vanaf de Laaksche Vaart tot aan de Hoop 5 in de gemeente Halderberge wordt verlegd en komt nabij de Mark. De kering ten westen van de monding van de Leursche Haven wordt verlegd en in een vloeiende lijn aangesloten op de bestaande stroming. Daarnaast gaat de kering ten oosten ook op de schop. De onverharde Opperweg en Veerweg worden verhard, zodat de gemalen goed bereikbaar worden. Het waterschap versterkt ook de dijken. Voor deze maatregelen moet de gemeenteraad een verklaring van 'geen bedenkingen' afgeven. Alle kosten voor de werkzaamheden komen voor rekening van Brabantse Delta.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief