Een lener hoeft voortaan minder rente te betalen. ARCHIEFFOTO
Een lener hoeft voortaan minder rente te betalen. ARCHIEFFOTO Foto: CreativeCommons

Rente op lening bij Kredietbank daalt fors

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

Vorig jaar ophef om torenhoge rentes voor kwetsbare personen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur heeft besloten om de rente voor een persoonlijke lening bij de Kredietbank West-Brabant fors te verlagen. Het rentepercentage ligt nu nog tussen de 10 en 12,3 procent. Dat wordt 3,5 procent. De gemeenteraad had hierom gevraagd.

DOOR MONIQUE JANSEN

Niet iedereen kan terecht voor een lening bij de Kredietbank West-Brabant. Dat is mogelijk voor personen ouder dan 65 jaar en mensen die niet meer verdienen dan 130 procent van het minimuminkomen. Ook mag er geen sprake zijn van andere schulden.

Ophef

Vorig jaar ontstond grote ophef toen televisieprogramma Kassa onderzoek deed naar de hoogte van de tarieven voor leningen vanuit gemeentelijke kredietbanken. Die bleken behoorlijk hoog te liggen, vaak boven de tien procent. De kredietbanken gaven aan niet anders te kunnen, omdat gemeenten daarvoor moeten bijspringen. Kredietbanken zijn sociale instellingen voor mensen die bij andere banken niet meer terecht te kunnen.

Moeilijk te rijmen

Ook in Etten-Leur bleken de tarieven behoorlijk hoog te liggen. Gemeentewoordvoerster Wendy Vervaart laat ook weten dat het hoge rentepercentage moeilijk te rijmen valt met een doelgroep die het financieel moeilijk heeft: "Deze doelgroep kan over het algemeen niet terecht bij een reguliere bank voor een dergelijke lening. De raad en het college zien dit ook en de Kredietbank biedt de mogelijkheid om op deze manier een lager rentepercentage aan te bieden. Die mogelijkheid is gepakt."

Nieuwe klanten

De nieuwe rente gaat alleen gelden voor nieuwe klanten. Dat betekent dat de hoge rente wel blijft gelden voor mensen die hun lening nog aan het afbetalen zijn. De gemeente heeft inmiddels contact opgenomen met de Kredietbank om de lage rente in te voeren. "Dat gebeurt zo snel mogelijk. Dat is wel afhankelijk van de procedure die moet worden doorlopen om de wijziging formeel mogelijk te maken", geeft Vervaart aan.

'Voeren lage rente zo snel mogelijk in'

Noodzakelijke kosten

Een persoonlijke lening wordt verstrekt voor de bijzondere noodzakelijke kosten van bestaan. Dat kan bijvoorbeeld voor de vervanging van een koelkast of wasmachine. Een aanvraagt verloopt via het Werkplein. De Kredietbank gaat na of er sprake is van andere schulden en beoordeelt de aanvraag. In 2017 werden negen aanvragen gedaan. Vijf verzoeken kregen een afwijzing, omdat er sprake bleek van andere schulden. Vier personen ontvingen uiteindelijk een lening. Zij kregen uiteindelijk de beschikking over een bedrag tussen de 1.000 en 3.000 euro. De renteverlaging heeft wel gevolgen voor de gemeente Etten-Leur. De Kredietbank vraagt de gemeente om per lening bij te springen met een bedrag van 135 euro. Dat is nodig, omdat de Kredietbank van de lener minder geld krijgt. Het college ziet dat rooskleurig in.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief