Voorlopig wordt er nog niet gebouwd op de plek waar het nieuwe cultuurcentrum moet komen. FOTO PETER HOUTEPEN
Voorlopig wordt er nog niet gebouwd op de plek waar het nieuwe cultuurcentrum moet komen. FOTO PETER HOUTEPEN

Nieuwbouw cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer valt duurder uit

ETTEN-LEUR - De gemeenteraad van Etten-Leur moet eind deze maand een nieuw besluit nemen over de nieuwbouw van cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer op de Parklaan. De kosten voor het bouwen van het complex vallen hoger uit dan aanvankelijk gedacht.


Reden hiervoor is de oplevende economie, zo heeft wethouder Kees van Aert donderdag laten weten. "Op het moment dat we een eerder besluit namen over de nieuwbouw was er sprake van een economie die minder floreerde en golden er andere financiële kaders." Hoe hoog de meerkosten zijn is vertrouwelijk, aldus de wethouder. "Maar we hebben het hier over een substantieel bedrag. Het traject van de aanbesteding loopt nog." 

Belastingbetaler

Mocht de gemeenteraad instemmen met de meerkosten, dan is vermoedelijk nog een half jaar nodig om de procedure af te ronden. De planning is dan dat het gebouw medio 2021 in gebruik kan worden genomen. Van Aert schat in dat de jaarlijkse kosten voor de belastingbetaler aan het cultuurcentrum niet gaan veranderen. "De kosten die wij in de begroting meenemen voor de subsidie en huisvesting van Nieuwe Nobelaer zullen nagenoeg gelijk blijven." 

Onder één dak

De gemeenteraad stemde er in februari 2014 mee in om het nieuw cultuurcentrum op Etten-Leurse schaal te laten bouwen op de Parklaan, tegenover het inmiddels gerealiseerde nieuwe zwembad. Eerder al had de raad het plan omarmd om alle culturele voorzieningen onder één dak samen te brengen. Na realisatie moet het cultuurcentrum zeker veertig tot vijftig jaar mee kunnen. Overigens stond in de eerste planning dat de bouw ervan begin 2018 zou beginnen.

Op

De vertraging betekent dat de huidige Nieuwe Nobelaer aan de Anna van Berchemlaan dus nog wat langer mee moet. "Terwijl het gebouw verouderd is en eigenlijk helemaal op is", reageert directeur Hilda Vliegenthart. "Er zitten mankementen in die eigenlijk niet meer te verhelpen zijn. Of je moet hele grote investeringen gaan doen." Gelukkig merken de bezoekers daar volgens haar niet al te veel van. "Neem bijvoorbeeld de zijtonelen van ons podium. Als het hard regent en hard waait, hebben we afvalbakken nodig om het water in op te vangen." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief