Afbeelding
Foto: Shutterstock

'Geef boswachters wapens mee om zichzelf te verdedigen'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR – Boswachters moeten meer mogelijkheden krijgen om zichzelf te beschermen tegen agressie. Dat vindt een overgrote meerderheid van de deelnemers aan de enquête van TIP Etten-Leur. Maar liefst 81 procent vindt dat de natuurbeschermers best een wapenstok of een busje pepperspray bij zich mogen dragen. De handhavers in het groen lijken namelijk steeds vaker te maken te krijgen met bedreigingen en geweld.

In september werd een boswachter in Etten-Leur nog mishandeld door een jager. Hij werd uitgescholden, bedreigd en vervolgens mishandeld met een krukje. De handhaver wilde de man aanhouden, omdat hij zonder jachtakte aan het jagen was. De jager ging daarbij ernstig door het lint en sloeg het slachtoffer. Die raakte gewond aan zijn gezicht en aan zijn hand. Dit incident staat zeker niet op zich.

Recht

Slechts twaalf procent van de ondervraagden aan TIP Etten-Leur vindt het niet nodig dat boswachters het recht krijgen om zichzelf te bewapenen. Een tegenstander geeft aan dat de groene handhavers bij geweld ook de politie kunnen inschakelen. Een ander vindt dat de functie van boswachter moet worden vervangen door agenten, omdat zij beter zijn opgeleid. Voorstanders van wapens zien vooral heil in een busje pepperspray als wapen. Anderen gaan nog verder en pleiten ervoor dat boswachters na een goede opleiding op pad gaan met een pistool of met een afgerichte hond.

Kwetsbaar

Daarnaast vindt 61 procent van de ondervraagden dat boswachters alleen nog met minimaal twee personen op pad mogen. 21 procent ziet niets in deze maatregel. "Alleen op pad in het bos en natuurgebieden is niet veilig meer", geeft een voorstander aan. "Gezagsdragers zouden nooit alleen op pad moeten te zijn, want dan ben je veel te kwetsbaar", vult een ander aan. Een ander voordeel is dat  twee mensen meer zien dan één. Bij incidenten staan boswachters zo juridisch sterker.  Ook wordt de suggestie gegeven om in ieder geval na zonsondergang nooit alleen de natuur in te gaan.

Gebrekkige bevoegdheden

Tegenstanders van deze maatregel vinden het vooral onaanvaardbaar dat boswachters voortaan met minimaal twee personen op pad moeten voor hun veiligheid: "Het gezag moet geaccepteerd en gerespecteerd worden." Een ander geeft aan dat het probleem niet ligt bij het aantal toezichthouders, maar bij de 'gebrekkige bevoegdheden' van een boswachter. Die zouden meer mogelijkheden moeten krijgen om boetes en straffen uit te delen. Een andere tegenstander denkt dat boswachters prima nog alleen op pad kunnen. Wel zouden zij bij de bestrijding van drugsoverlast niet alleen op pad moeten gaan.

Tips

Daarnaast gaven de deelnemers aan de enquête nog verschillende tips aan boswachters om zichzelf te beschermen tegen bedreigingen en geweld. 53 procent geeft de suggestie om zelf geen actie te ondernemen, maar de politie te bellen. "Volg een cursus omgaan met agressie of leer een verdedigingssport", raden ondervraagden aan. Een ander vindt dat boswachters zich te weinig laten zien in het bos. Meer zichtbaarheid zou ook kunnen bijdragen aan minder agressie.

Geef uw mening!
Wilt u ook uw mening geven over actuele zaken die spelen in de gemeente Etten-Leur? Praat mee en geef u op via www.tipetten-leur.nl.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief