Afbeelding
Vlnr: burgemeester Miranda de Vries, John en Dolly de Raaff, teamleider Christian Timmers. Foto: STELLA MARIJNISSEN

Brandweerman John de Raaff Koninklijk onderscheiden

Door: Stella Marijnissen

ETTEN-LEUR – De kantine van het brandweerkorps van Etten-Leur was vrijdag het feestelijke toneel voor de huldiging van vele jubilarissen. Daarnaast reikte burgemeester Miranda de Vries een koninklijke onderscheiding uit aan John de Raaff, die als vrijwillige brandweerman 25 jaar deel uitmaakte van het korps. Hij werd daarmee benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

De jubileumavond werd geopend met een toespraak door de nieuwe clustercommandant Zuid, Brandweer Midden- en West Brabant, Marlou Boot, die per 1 oktober 2018 werd aangesteld door de Veiligheidsregio Midden- West-Brabant. Vervolgens nam Christian Timmers, teamleider van het brandweerkorps Etten-Leur en hoofd afdeling techniek en onderhoud van cluster zuid, de microfoon over om een groot aantal leden van de vrijwillige brandweer te eren met diploma's en onderscheidingen.

Betrokken

Twee jubilarissen met 20 jaar dienstverband en drie jubilarissen die zich al 30 jaar inzetten ten dienste van de gemeenschap, niet alleen met blussen van branden maar ook door katten van daken te halen, door bomen die de weg versperren te verwijderen, ondergelopen kelders leeg te pompen, toezicht te houden op evenementen en ga zo maar door. Teamleider Timmers werd zelf ook in het zonnetje gezet vanwege zijn 35-jarig dienstverband. Dat werd gedaan door Marcel de Jong, hoofd repressie van de regionale brandweer, die opmerkte: "Je bent zeer betrokken met de brandweer Etten-Leur en als ik kijk hoe jij je voorbereidt op het PPMO (periodiek preventief medisch onderzoek) door te gaan sporten, om daar dan uiteindelijk met twee vingers in je neus, bijna dan, doorheen te rollen, petje af." Tenslotte werd Jos Jochems vanwege zijn 40 jaar inzet voor de vrijwillige brandweer geëerd. Hij trad op 1 oktober 1978 in dienst. "De helft van de aanwezigen was toen nog niet eens geboren" zei Timmers "je bent, en dat zeg ik met respect, iemand van de oude garde."

Onderscheiding

Van vier brandweerlieden werd afscheid genomen, waaronder John de Raaff. Hij heeft 25 jaar deel uitgemaakt van de vrijwillige brandweer. Eerst in dienst van de gemeente Etten-Leur en vervolgens, na de regionalisering, bij de Brandweer Midden- en West-Brabant (BMWB). Hij nam met ingang van 1 september van dit jaar afscheid. "25 jaar in brandweerdienst is een fantastische prestatie, dat is 25 jaar klaarstaan voor de medemens. Want bij de brandweer ben je niet van negen-tot-vijf brandweerman of -vrouw maar vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week, bij nacht en ontij. En in die 25 jaar zijn er ongetwijfeld leuke, maar ook minder leuke en heftige gebeurtenissen de revue gepasseerd" aldus De Vries. Hem werd vervolgens de Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Gezellig

De grote jubileumavond is een jaarlijks terugkerende officiële gebeurtenis in de brandweerkazerne aan de Wipakker, de brandweerlieden zijn dan ook allen in officieel tenue. De sfeer is er prima, open, kameraadschappelijk en gezellig met de nodige grappen. Dat bleek wel uit de presentatie die na het uitreiken van de medailles werd gegeven door de voorzitter van de personeelsvereniging Kees Lambregts. Het werd een terugblik op het afgelopen jaar. Daarnaast werden de jubilarissen in woord en beeld op hilarische wijze op de hak genomen om vervolgens geëerd te worden met bloemen en een cadeautje van de PV.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief