De sint is weer in het land!
De sint is weer in het land! (Foto: Frans van der Bom)
FOTOALBUM

Zonnige, gezellige en drukke intocht Sinterklaas in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Afgelopen zondagmiddag stond een grote menigte kinderen, ouders en grootouders de aankomst van Sinterklaas in Etten-Leur af te wachten. Enerzijds aan de Leurse Haven, waar de Sint met zijn gevolg om 13.00 uur aanmeerde en anderzijds om 15.00 uur bij het oude Gemeentehuis op de Markt, waar de Sint door de Burgemeester wederom welkom werd geheten.


DOOR FRANS VAN DER BOM

Er was zondagmiddag een strakblauwe hemel, die veel goedgelovigen naar de Leurse haven en de Ettense Markt getrokken had. Door de toch ook wel een ijskoude oostenwind hadden zij zich niet af laten schrikken om de traditionele aankomst van Sinterklaas en zijn zwarte Pieten te missen.

Paniek bij de Pieten
Tegen enen stonden en er aan weerszijde van de Leurse haven dikke rijen belangstellenden vol verwachting op de aankomst van de Sint te wachten. Onder leiding van spreekstalmeesters Fred van Peer en Richard van de Broek kwam de sfeer er aardig in: er werden Sinterklaasliedjes gezongen en de spanning werd steeds meer opgevoerd. Eindelijk kam er een sloep met een zestal zwarte Pieten de haven binnenvaren. Op deze sloep lagen tientallen al ingepakte cadeautjes. Terwijl de sloep aan probeerde te meren vroeg de daar aanwezige Opperpiet waar Sinterklaas was, "Hij was immers zeker een half uur voor hen vertrokken met zijn stoomboot…" In de paniek die uitbrak, maakte de sloep zeer gehaast rechtsomkeer, ondertussen een cadeau verliezend, wat zielig in de Leurse haven bleef drijven. Net toen ook Burgemeester Miranda de Vries zich af ging vragen of de goede Sint wel zou komen, ging de Slikbrug open en naderden twee boten samen met de al eerder gesignaleerde sloep de gespannen mensenmassa rondom de haven.

Heel veel verlanglijstjes
Alvorens aan te meren, dregde de sloep met de hulppieten het pakje op uit de Leurse haven, zodat de voorraad cadeaus voor Etten-Leur weer compleet was. Op de eerste boot zat het Zwarte Pietenorkest zich de longen uit het lijf te blazen, terwijl de hulppieten feestelijk op de kade aan het dansen waren. De stoomboot met daarop Sinterklaas wilde zo graag aanleggen, dat het havenhoofd op een haar na geramd werd. Maar door persoonlijk ingrijpen van Sinterklaas werd erger voorkomen. Op de kade werd Sinterklaas van harte welkom geheten door Burgemeester Miranda de Vries, die Sinterklaas nog eens attendeerde op de prachtig versierde molen, waarvan de wieken met diverse vlaggen ronddraaiden. Intussen stonden heel veel kinderen met verwachtingsvolle blikken en mooi ingekleurde verlanglijstjes te trappelen van ongeduld om hun wensen aan de Sint kenbaar te maken. Samen met de burgemeester haalde Sinterklaas halsbrekende toeren uit om niet van de kademuur te tuimelen en om alle verlanglijstjes van de kinderen in ontvangst te nemen. Intussen speelde de Pietenband dat het een lust was, om vervolgens Sinterklaas en de burgemeester naar het vernieuwde Van Bergenplein te begeleiden, waar Amerigo klaar stond om aan de rijtoer door Etten-Leur te beginnen.

Daverende ontvangst 
Na een rijtoer van Leur naar Etten, kwam Sinterklaas met zijn gevolg- sommige Pieten op de meest gekke fietsen, van bakfiets tot minifiets- tegen drieën aan op een haast bomvolle Markt. De burgemeester heetten Sinterklaas van harte welkom in Etten-Leur en sprak de hoop uit dat de Sint niemand zou vergeten de komende weken. Sinterklaas bleek over een ijzersterk geheugen te beschikken en zag tussen de talloze aanwezigen zelfs bekenden uit Rotterdam  en Amsterdam. Heel attent was het dat de Sint een jarige tussen het publiek zag. Natuurlijk mocht dit meisje op het bordes bij Sinterklaas komen, waarop de Sint nu eens geen Sinterklaaslied inzette maar een "Lang zal ze leven", wat door iedereen meegezongen werd. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief