De HogeNood-app leidt je al naar de dichtbijzijnde wc-pot. ARCHIEFFOTO
De HogeNood-app leidt je al naar de dichtbijzijnde wc-pot. ARCHIEFFOTO (Foto: )

Ons Etten-Leur wil meer openbare toiletten

  algemeen

ETTEN-LEUR - De partij Ons Etten-Leur wil dat de gemeente Etten-Leur openbare toiletten in het centrum plaatst. Op dit moment staat er geen enkele wc die 24 uur per dag toegankelijk is, waardoor mensen noodgedwongen hun heil moeten zoeken bij sanitaire gelegenheden in het gemeentehuis, winkels of in cafés.


Burgerraadslid Eric Verwijmeren ziet dit graag anders. Hij wijst erop dat er in Nederland veel blaas- en darmpatiënten zijn die hun behoefte niet altijd op kunnen houden: "Wanneer zij moeten, moeten ze ook echt en wel zo snel mogelijk. Ook bij mensen met een stoma kan het voorkomen dat hun zakje onverwachts vol is en zo snel mogelijk ververst moet worden. Voor deze mensen is er geen keuzemogelijkheid. Te vaak komen zij in gênante situaties terecht, waarbij ze haast moeten smeken of ze ergens naar het toilet mogen. Daarbij lopen ze grote kans op een afwijzing, met alle mogelijke gevolgen van dien."

Toegankelijkheid

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) streeft naar schone en openbare toiletten binnen een straal van vijfhonderd meter in het centrum van stads- en dorpskernen. Volgens Verwijmeren tellen de wc's in het winkelhart niet mee, omdat die niet 24 uur per dag beschikbaar zijn: "Die zijn slechts toegankelijk tijdens openingstijden van het winkelcentrum." Het burgerraadslid wijst er op dat veel mensen met een aandoening aan de blaas, darm of maag nu noodgedwongen thuisblijven. Zij durven niet even snel van huis te gaan, omdat ze bang zijn plotseling hoge nood te krijgen en dan nergens terecht te kunnen.

Welkom voelen

Daarnaast wijst Verwijmeren erop dat openbare toiletten noodzakelijk zijn, omdat bezoekers zich dan welkom voelen en mogelijk langer blijven in het stadscentrum: "Ons Etten-Leur is van mening dat iedereen moet kunnen participeren in de samenleving ondanks eventuele beperkingen. Ook mensen van buiten Etten-Leur moeten zich welkom voelen. Goede sanitaire voorzieningen zijn hierbij een belangrijk gegeven voor een steeds groter wordende groep mensen."

Plaatsing

De partij heeft raadsvragen gesteld. Ons Etten-Leur wil weten of het college bereid is om minimaal drie openbare toiletten te plaatsen in Etten-Leur. Het moet dan gaan om wc's die zelfreinigend zijn en bovendien niet snel vernield kunnen worden. Verwijmeren stelt voor de wc's neer te zetten bij het Van Bergenplein, in het stationsgebied en het busstation bij de parkeergarage. Ook vindt het burgerraadslid dat er betere bewegwijzering moet komen naar de opengestelde toiletten in het winkelhart.

Stickers en borden

Daarnaast kan de gemeente nog meer maatregelen nemen om duidelijk te maken waar snel wc's kunnen worden gevonden. Verwijmeren ziet graag dat stickers en borden aangeven waar mensen gebruik kunnen maken van de toiletten, bijvoorbeeld in het gemeentehuis, bij de Nieuwe Nobelaer, in het zwembad en bij winkels en cafés. Het burgerraadslid geeft nog meer suggesties: "Ontwikkel een plattegrond waarop staat aangegeven waar mensen gebruik kunnen maken van een toilet." Die zou dan zo breed mogelijk moeten verspreid, zodat veel mensen in bezit komen van de plattegrond. Tenslotte geeft Verwijmeren de suggestie om de Maag Lever Darm Stichting om hulp te vragen. Zo hoeft de gemeente niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden.

Hogenood-app

In Nederland bestaat al de HogeNood-app. Die geeft snel het dichtst bijzijnde toilet weer op je smartphone. HogeNood laat je de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – denk aan een rolstoel toegankelijk toilet- en geeft reviews van voorgaande bezoekers.


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES



DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief