De gemeente is niet van plan de muur aan de Lange Brugstraat te sparen. FOTO JACK KONINGS
De gemeente is niet van plan de muur aan de Lange Brugstraat te sparen. FOTO JACK KONINGS (Foto: Jack Konings)

Historische muur wijkt voor woningbouw

ETTEN-LEUR - De historische muur die grenst aan het pleintje op de Patronaatstraat en de Lange Brugstraat 53 in Etten-Leur moet wijken voor de bouw van zeven woningen. De Adviescommissie Historische Bebouwing en de Heemkundekring Jan Uten Houte hadden geijverd voor behoud van de wal uit de jaren tachtig.


De muur is in de jaren tachtig gebouwd door leerlingen van een metselopleiding. Dat gebeurde in het kader in een project tegen de jeugdwerkloosheid. De wal bevat ingemetselde symbolen die kenmerkend zijn voor de Etten-Leurse geschiedenis. Volgens de Adviescommissie Historische Bebouwing en Heemkundekring Jan Uten Houte bevat het bouwwerk cultuurhistorische waarde.

Niet onvervangbaar

"Wij delen dit standpunt niet", meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. "De muur is fraai, maar niet typisch voor een architectuurperiode of belangrijk vanuit historisch oogpunt. De muur is evenmin onvervangbaar of onmisbaar voor het gemeentelijk cultuurbezit." De gemeente wil wel onderzoeken of symbolen uit de wal kunnen gezaagd om vervolgens ergens ander tentoon te stellen. Hierover gaat het college nog in gesprek met de projectontwikkelaar.

Geen brood

De gemeente heeft wel de optie onderzocht of de muur kon worden behouden. De projectontwikkelaar zag daar geen brood in. De instandhouding van de wal uit de jaren tachtig zou zelfs een breekpunt kunnen zijn om door te gaan met de herontwikkeling van de locatie van de antiekzaak. "We hechten meer waarde aan herontwikkeling dan aan het behoud van de muur", meldt het collegebestuur in een brief aan de adviescommissie en de heemkundekring.

Woningen

Select Totaalbouw wil een rij van zes woningen bouwen op het perceel Lange Brugstraat 53 waar nu nog een antiekzaak en een opslagruimte zijn gevestigd. Ook komt er een vrijstaand huis op het open opslagterrein. Het college is enthousiast over de plannen. Het huidige bedrijfspand ligt nogal geïsoleerd tussen de woningen waardoor, waardoor het gemeentebestuur op deze plek liever huizen ziet. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Timmerlieden

Roosendaal

Inkoopassistent

Werkendam

Diverse vacatures

Halsteren

Diversen

Breda

Diverse vacatures

Halsteren

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief