Maria en Piet Raaijmakers trots op hun verzameling. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Maria en Piet Raaijmakers trots op hun verzameling. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: STELLA MARIJNISSEN

Kerstbelevenis in optima forma

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR – Wat ooit begon als kerstcadeau groeide uit tot een hobby. Piet en Maria Raaijmakers hebben in ruim veertig jaar een indrukwekkende hoeveelheid beeldengroepen en kerststallen verzameld. Hun interesse werkte aanstekelijk want familieleden en vrienden brengen uit alle delen van de wereld kerstdecoraties mee of maken ze zelf. De enige eis: overal moeten Jozef, Maria en het kindeke Jezus weergegeven zijn.

Piet Raaijmakers (78) is geboren en getogen in Etten. Zijn Maria (72) komt oorspronkelijk uit het Belgische Meerle. Ze werkten beide bij de ooit zo grote Tomadofabriek maar daarvan kennen ze elkaar niet. Vriend van vriendin nam vriend Piet mee naar vriendin en ontmoette Maria. Nu drieënvijftig huwelijksjaren verder zijn ze als familie, waaronder twee kinderen en twee kleindochters, vooral verslingerd aan handboogschieten. Maar daarnaast zijn daar dan de kerststallen of liever gezegd de uiting van de kerstgedachte. "Tja waar komt dat vandaan" zegt Piet "oorspronkelijk natuurlijk vanuit het katholieke geloof. Ik kreeg mijn eerste beeldengroep voor mijn verjaardag, ik was een jaar of zes, zeven. Gewoon om naar te kijken, mooi." Er werd een kerststal getimmerd voor de jonge Piet en hij was er blij mee.

Paradijs

Maar de kerststal nam ruimte in beslag, Piet is op 17 december jarig en het gevolg was dat pas op 18 december die ruimte kon worden vrijgemaakt. Maria kreeg het idee om iets kleins te kopen. 'Dan kun je al eerder uitstallen', was haar idee. Het was het begin van een fascinerende en unieke verzameling. "Je ziet hier en daar iets moois en dan denk je, ik neem het mee" zegt Piet "maar het moet leuk blijven. Je kunt eindeloos veel geld uitgeven maar dat is niet de bedoeling." Het echtpaar ging en gaat regelmatig naar Duitsland en met name naar het Beierse Oberammergau, een plaats die bekend staat om zijn 'Passionsspiel'. "Je moet daar minimaal tien jaar wonen om mee te mogen doen aan de passiespelen" vertelt Piet "en je ziet daar veel mensen met lange baarden" vult Maria aan "en dat zijn geen neppers maar bedoeld voor de spelen. Alle huizen hebben een tafereel op hun gevel dat met het geloof te maken heeft!" Voor het echtpaar is het een waar paradijs met houtsnijwerk en beelden.

Enorm

Familieleden en vrienden leven mee en hebben er mede voor gezorgd dat hun enorme verzameling inmiddels 443 beeldengroepen, ornamenten en kerststallen bevat. In allerlei vormen en maten, voornamelijk uit Europa maar ook vanuit bijvoorbeeld Peru. Er zijn grote en kleine kerstgroepen, waarvan de kleinste 2,5 centimeter hoog is. Van allerlei materialen vervaardigd, sommige heel fijn uitgesneden uit metaal, anderen bijvoorbeeld in combinatie met dennenappels. Een olijfhouten tafereeltje gevangen in een kerkklok, een minikerststalletje uit de Andes met lama's in plaats van schapen. Uitgestald op planken, in letterbakken of, zoals de ornamentjes waaronder een gekantkloste afbeelding, hangend.

Opbouw

Piet en zijn vrouw starten met de opbouw van de uitstalling na 11 november, vooral voor Maria een memorabele dag inhoudende de herinnering aan het einde van 'de grote oorlog' in België, de dag die het einde betekende van de eerste wereldoorlog. Dan worden de vijftien plastic containers van zolder gehaald en alle zorgvuldig verpakte afbeeldingen uitgestald op een door Piet vervaardigde houten stelling. Familie en vrienden mogen ervan genieten "maar dit is geen tentoonstelling" voegt de grondlegger van de verzameling er zekerheidshalve snel aan toe.

Een mini kerststalletje uit dennenappels en jute. FOTO STELLA MARIJNISSEN


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief