Bewoners van Etten-Leur zijn gehecht aan hun restafvalbak. ARCHIEFFOTO
Bewoners van Etten-Leur zijn gehecht aan hun restafvalbak. ARCHIEFFOTO

Meerderheid inwoners wil behoud restafvalbak

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Een meerderheid van de bewoners van Etten-Leur wil de restafvalcontainer behouden. Ook als dat betekent dat de kliko vanaf 2020 nog maar één keer per maand in plaats van één keer in de twee weken wordt geleegd. Dat blijkt uit een enquête waarop meer dan 7.500 keer is gereageerd.

Wethouder Kees van Aert is blij met de respons op de enquête. In totaal reageerde 41 procent van de aangeschreven personen op de vragenlijst. "Dat is fors", geeft de wethouder aan. Mensen konden aangeven hoe zij denken over de toekomst van het restafval. De gemeente wil dat bewoners dit vuilnis minder vaak aanbieden. Daarom konden bewoners kiezen uit twee opties: de kliko minder vaak aan straat zetten of het restafval voortaan zelf wegbrengen naar een ondergrondse container. In totaal bleek 71 procent voorstander van het behoud van de container.

Geuroverlast

Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om de wens van de inwoners te volgen en het restafval toch huis-aan-huis op te halen. Van Aert is niet bang voor consequenties van het minder vaak ledigen van de afvalbak. Volgens hem hoeven bewoners niet bang te zijn dat de container in de zomer gaat ruiken tijdens warme dagen: "Restafval stinkt namelijk niet. Wie zijn etensresten netjes in de gft-bak stopt hoeft daarvoor niet bang te zijn. En de gft-bak legen we in de zomer elke week."

Glas en plastic

Op dit moment wordt het vuilnis volgens de wethouder nog niet goed gescheiden. 39 procent van het aangeboden afval in de restafvalbak hoort daar niet. "Er verdwijnt bijvoorbeeld nog steeds glas en plastic in deze kliko, terwijl het beter is om die gescheiden aan te bieden. We moeten mensen echt stimuleren om dit beter te doen", vindt Van Aert. Gemiddeld zetten Etten-Leurse huishoudens per jaar 120 kilo restafval aan straat. Het Rijk wil dat dit fors naar beneden gaat. Er wordt naar gestreefd dat dit in 2020 is gezakt tot honderd kilo en in 2025 naar nog maar dertig kilo.

Luiers

Volgens Van Aert hoeven ook jonge gezinnen niet bang te zijn dat ze aan één klikolediging per maand niet genoeg hebben. Luiers en incontinentiematerialen kunnen namelijk apart worden aangeboden in speciale containers bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Op deze manier kunnen ook materialen uit pampers worden gerecycled.

Kosten

De gemeente stimuleert huishoudens ook financieel om de restafvalcontainer minder vaak aan straat te zetten. Op dit moment betalen alle inwoners nog een vast bedrag waarvoor de restafvalcontainer ongeveer vijf keer per jaar wordt geleegd. Wie dit vaker wil, betaalt zes euro extra per lediging. Vanaf volgend jaar, geldt deze zes euro euro al vanaf de eerste lediging. Het vaste bedrag is dan helemaal verdwenen. Wie zijn restafvalcontainer dan nooit op straat zet, hoeft ook niet voor een lediging te betalen. De nieuwe manier van afval inzamelen gaat gepaard met een nieuwe aanbesteding. Op dit moment haalt Renewi het vuilnis in Etten-Leur op. Dat kan vanaf 2020 een andere partij worden.

Raadsvoorstel

Het college komt met een raadsvoorstel waarna de gemeenteraad uiteindelijk een beslissing neemt. Dan wordt duidelijk of de restafvalbak vanaf 2020 echt nog maar één keer per maand wordt geleegd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief